UE aprobă un nou ajutor militar uriaş pentru Republica Moldova. Acesta include arme letale

Captură de ecran 2025-04-07 171451

Uniunea Europeană urmează să aprobe pe 9 aprilie al doilea și cel mai mare pachet de ajutoare militare letale acordat vreodată Chișinăului. Decizia urmează a fi luată în vreme ce SUA se pot retrage treptat din sprijinirea directă a sectorului de apărare al R. Moldova.

 

Ambasadorii UE urmează să-și dea acordul pentru un ajutor de 20 de milioane de euro pentru achiziția a aproximativ opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă, constând în lansatoare și circa 24 de rachete.

Decizia este una semnificativă, având în vedere că R. Moldova este, prin Constituție, o țară neutră, iar până recent, sprijinul oferit de UE era considerat „non-letal”, incluzând vehicule militare, echipamente de supraveghere aeriană și sisteme de securitate cibernetică.

Acest lucru s-a schimbat abia anul trecut, când Bruxelles-ul a alocat primele 9 milioane de euro pentru interceptori (rachete) de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune.

Acum, UE mai mult decât dublează acest sprijin, ceea ce reflectă, potrivit diplomaților europeni, o situație vulnerabilă în care se află Moldova, pe fondul presiunilor crescute din partea Rusiei, tot mai agresive față de statele care își doresc apropierea de Occident.

Conform proiectului de decizie ale ambasadorilor UE văzut de Europa Liberă, implementarea ajutoarelor va fi realizată de Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare, care a furnizat deja echipamente Chișinăului în cursul anului trecut.

Integrarea europeană și retragerea treptată a SUA

Cele 20 de milioane de euro fac parte dintr-un pachet mai mare, de 60 de milioane în total, anunțat la începutul lunii martie de Antonio Costa, președintele Consiliului European, în timpul unei vizite la Chișinău.

Partea cea mai mare a pachetului, adică primele 40 de milioane, a fost aprobată de ambasadori UE mai devreme, prevăzând achiziția a 33 de „vehicule tactice de mobilitate înaltă” pentru trei brigăzi de infanterie, dar și a unui sistem pentru regimentul de apărare aeriană tactică a Armatei Naționale. Este un sistem care asigură coordonarea între radare și bateriile de rachete antiaeriene. Practic, este sistemul care permite funcționarea coordonată a lansatoarelor și rachetelor din pachetul "letal".

Actuala putere pro-occidentală a R. Moldova și-a pus obiectivul ambițios de a adera la UE până la sfârșitul acestui deceniu, iar negocierile oficiale de aderare ar urma să înceapă la propriu în următoarele luni.

În proiectul de document privind pachetul de ajutoare militare se spune că acest sprijin este menit și el să apropie Chișinăul de standardele UE, adăugând că măsurile sunt luate „în vederea consolidării capacităților R. Moldova de a participa la misiunile și operațiunile din cadrul politicii de securitate și apărare comună a Uniunii, precum și pentru accelerarea compatibilizării cu standardele UE și a interoperabilității”.

Citeşte continuarea pe Radio Europa Liberă Moldova.

Citeşte şi..

Vezi toate