Ucraina cere ca Parlamentul Moldovei să condamne răpirea de către Rusia a zeci de mii de copii ucraineni

53686517593_3b9a313935_o

Republica Moldova a fost solidară cu Ucraina chiar din prima zi a războiului cu Federația Rusă și va continua să o sprijine atât în plan umanitar, cât și la nivel diplomatic și politic. Declarația a fost făcută astăzi de către vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, la conferința comună, susținută cu vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, aflată pentru prima dată în vizită oficială țara noastră.

Gherman a menționat că 117 mii de refugiați ucraineni se află în republica Moldova și beneficiază de drepturile fundamentale, de acces la sănătate și educație. De asemenea, autoritățile le oferă protecție împotriva abuzurilor şi tuturor formelor de discriminare. Numai în 2023, mai mult de 1,6 milioane de tone de mărfuri, în mare parte cereale, au tranzitat Moldova spre UE, a mai spus Doina Gherman.

”Țările noastre au aceeași aspirație, de a face parte dintr-o lume liberă, democratică și prosperă. Avem același parcurs – parcursul european și, atât timp cât Ucraina va fi în siguranță, și Republica Moldova va fi în siguranță. Am fost și vom fi alături. Vă spun cu multă speranță că Republica Moldova și Ucraina vor deveni parte a Uniunii Europene. Credem în Ucraina, credem în dreptate și credem că se va face dreptate. Slava Ucraini!”, a subliniat Doina Gherman.

La rândul său, vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, le-a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru declarațiile de condamnare a războiului inițiat de Rusia. În același ea a subliniat că autoritățile de la Kiev și-ar dori ca Parlamentul de la Chișinău să condamne și scoaterea de către Federația Rusă a mii de copii din Ucraina. ”Am identificat aproximativ 20 de mii de copii, care au fost scoși cu forța de pe teritoriul Ucrainei. Avem astfel de declarații din partea mai multor țări, inclusiv Canada, Polonia, Țările Baltice și altele. Pentru noi este foarte important ca procesul readucerii în țară a copiilor să aibă o rezonanță cât mai mare. De aceea, este foarte important ca și Parlamentul Moldovei să adopte o astfel de declarație”, a spus Olena Kondratiuk.

O altă solicitare către autoritățile Moldovei ține de găzduirea în țara noastră a copiilor ucraineni din localitățile aflate pe linia frontului.

Olena Kondratiuc a avut întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu reprezentanții conducerii Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Externe și ministerul Educației.