Războiul declarațiilor: Argumentele pro și contra plebiscitului din toamnă
Pe măsură ce se apropie ziua alegerilor și referendumului constituțional, războiul declarațiilor pro și contra plebiscitului crește în intensitate. Unii spun că este un eveniment crucial pentru țară, în timp ce alții consideră că este un instrument pentru a-i asigura Maiei Sandu al doilea mandat prezidențial.
Deputatul PAS, Radu Marian, a expus miercuri, 19 iunie, tocmai cinci argumente în favoarea viitorului referendum. El consideră că, în primul rând, acesta reprezintă o oportunitate istorică pe care o așteptăm de 30 de ani - țările UE vor mai mult ca niciodată ca Moldova să adere la UE, deși acum câțiva ani spuneau că UE nu trebuie să se mai extindă, iar cetățenii noștri tot își doresc să fie parte a UE.
„Este momentul în care putem transforma această susținere într-un pas real. Nu se știe când această deschidere din afară va mai veni vreodată - trebuie sa fim isteți, înțelepți și să ne folosim de acest moment istoric. Să fim gospodari și să avem grijă de țara noastră”, atenționează deputatul PAS.
El a explicat că, din moment ce moldovenii vor ca țara lor să fie în UE, acest lucru trebuie reconfirmat și scris in Constituție, „ca oricine ar fi la guvernare, vocea poporului pentru această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică”.
Al patrulea argument invocat de Marian este că referendumul va constitui o demonstrație pentru cei care se opun aderării la UE și „declară în mod fals că poporul nu vrea în UE”.
Cel de-al cincilea argument ar fi acela că referendumul ar ține de prezent și că nu avem timp să așteptăm un viitor mai bun, ci trebuie și suntem obligați să construim un prezent sigur și în bunăstare.
De cealaltă parte, deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a declarat că plebiscitul din toamnă din start a fost inițiat ilegal și abuziv, contrar jurisprudenței Curții Constituționale și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și într-un format eminamente politic, pentru a favoriza un singur candidat electoral.
„De aceea, și partide de stânga, și partide de dreapta consideră că acest referendum este un abuz, de aceea că nu este despre integrarea europeană sau nu este împotriva integrării europene, el este doar despre o tehnologie electorală. Deci poziția va fi discutată astăzi și mâine între partidele de opoziție și credem că în următoarele o săptămână-două deja vom anunța poziția publică vizavi de acest referendum”, a declarat, marți, Batrîncea.
El a amintit că opoziția a cerut anterior desfășurarea unui referendum privind aderarea țării la UE, însă atât șefa statului, Maia Sandu, cât și partidul de guvernământ au respins demersul și au subliniat că un astfel de exercițiu poate avea loc doar după finalizarea negocierilor, însă în an electoral au schimbat macazul la 180 de grade. Batrîncea a mai spus că și întrebarea de la referendum este speculativă, deoarece nu se referă la integrarea europeană, ci la modificarea Constituției.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI