Preţurile mari afectează puternic consumatorii cu venituri modeste

8b2aff2fa3596a85431d5c49e95b6165

Din cauza crizelor din ultima perioadă, prețurile la multe produse și servicii au crescut. Astfel, potrivit Biroului Național de Statistică, rata anuală a inflației în luna martie a constituit 8,8 procente. Pentru comparație, în aceeași perioadă, în România, inflația a fost de 4,86%, iar în Ucraina afectată de război - 14,6%. În țara noastră, scumpirile sunt resimțite mai acut de persoanele cu venituri modeste și de pensionari, care spun că sunt nevoiți să plătească mai mult pentru a se aproviziona cu alimente, notează Moldova1.md.

Potrivit datelor statistice, cel mai mult s-au scumpit legumele. Comparativ cu luna martie, anul trecut, prețurile au crescut cu peste 36 de procente. Fructele s-au scumpit cu peste 25 la sută, iar ouăle și uleiul vegetal - cu circa 13 la sută.

"Totul s-a scumpit. Totul este scump, ținând cont că pensiile la persoanele vârstnice sunt mici, 2000 de lei";

"Prețurile, după situația de la noi din țară nu sunt mășcate, la noi salariu e mic, pensia";

"Vânzările sunt puține, lumea nu are bani", au spus oamenii.

Experții susțin că prețurile au crescut în lanț în urma scumpirii resurselor energetice și a materiei prime.

"Dacă e să privim spre viitor, prognozele pentru trimestrele doi și trei ale anului 2025 indică o posibilă temperare a inflației, dar fără o reducere drastică. Intervențiile Guvernului, precum subvențiile la energie și măsurile de sprijin pentru agricultori, vor putea contribui la menținerea prețurilor sub control", a explicat Marin Gospodarenco, expert economic.

Potrivit prognozei Băncii Naționale, în acest an, inflația medie anuală va fi de 7,3 la sută. Iar în 2026, aceasta va coborî sub limita de cinci procente și va constitui 4,7 la sută.

Citeşte şi..

Vezi toate