Mai mult de 1.000 de fraude cu utilizarea tehnologiilor informaționale
Mai mult de 1.000 de infracțiuni cu utilizarea tehnologiilor informaționale au fost înregistrate în acest an de Centrul pentru Combaterea Crimelor Cibernetice al Inspectoratului Național de Investigații. De asemenea, a fost înregistrată activitatea mai multor grupări infracționale, specializate în fraude cu investiții ce presupuneau tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede și scheme piramidale, în care victimele erau atrase prin publicitatea sponsorizată de pe rețelele de socializare sau apeluri telefonice cu utilizarea aplicațiilor de mesagerie rapidă, în special „WhatsApp” și „Telegram”.
Potrivit poliției, escrocii se prezentau drept reprezentanți ai companiilor sau burselor de valori și propuneau investiții și asistenței în tranzacționarea criptomonedelor. De asemenea, infractorii răspândesc pe rețelele de socializare, în mod special „Facebook” și „Instagram”, clipuri video create cu ajutorul inteligenței artificiale, care folosesc secvențe audio, foto și video trucate ale demnitarilor, politicienilor sau persoanelor publice. Deseori, escrocii se prezintă drept juriști, comunicându-le victimelor că le pot ajuta la recuperarea banilor pierduți.
Pentru a preveni astfel de fraude, poliția le recomandă cetățenilor să nu acceseze linkuri din surse necunoscute sau dubioase și să evitate înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite pe rețelele de socializare, în special a celor care promit câștiguri fabuloase. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să nu introducă datele personale în astfel de anunțuri.
„Nu divulgați nimănui informațiile Dvs personale, datele cardului bancar sau ale conturilor de acces la aplicațiile web/mobile banking. Nu transmiteți bani persoanelor pe care nu le cunoașteți în realitate sau în care nu aveți încredere deplin. Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la dispozitivele Dvs prin aplicații de acces la distanță, cum ar fi: AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile primite. În cazul în care totuși ați decis să efectuați o investiție, asigurați-vă că acea companie este înregistrată oficial, are sediu și există demult pe piața de afaceri. Încercați să căutați în Internet cât mai multe informații despre această companie sau platformă, iar ulterior mergeți la ei în oficiu să discutați față în față cu un reprezentant”, recomandă poliția.
În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat unitatea bancară care vă deservește cardul sau poliția.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI