FMI a decis să-i aloce Republicii Moldova 162,6 milioane de dolari

rga5rdhu6b

Republica Moldova urmează să primească 162,6 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Asta după ce Consiliul de Directori Executivi al FMI a finalizat a șasea evaluare a programului Republicii Moldova, susținut de Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, și a doua evaluare a programului susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate.

În urma evaluării, FMI constată o redresare a economiei, în urma șocurilor cauzate de războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și de scumpirea resurselor energetice. „Creșterea economică a început să-și revină în anul 2024 și ne așteptăm la o consolidare a creșterii economice în 2025, principala forță motrice fiind cererea internă robustă. Riscurile rămân mari și este posibilă o înrăutățire a situației, în principal din cauza războiului din Ucraina și a șocurilor repetate în sectorul energetic”, notează FMI.

De asemenea, organizația financiară internațională menționează că, deși autoritățile au respectat țintele indicative stabilite în program, parcursul reformelor structurale a fost neuniform.

„Pentru a proteja Moldova de impactul șocurilor și a îmbunătăți perspectivele de creștere economică, este esențială promovarea unor reforme suplimentare, care să ducă la îmbunătățirea situației bugetare și a alocării mijloacelor din bugetul de stat, la consolidarea securității energetice, fortificarea guvernanței și a supremației statului de drept, precum și la avansarea pe calea adaptării la schimbările climatice și atenuării efectelor adverse ale acestora”, subliniază FMI.

Pentru acest an, FMI anticipează o creștere economică de 2,6 la sută în Republica Moldova, și de 3 la sută pentru anul 2025.

„Ne așteptăm la o reducere a deficitului bugetar, de la 5,2 la sută din PIB, în 2023, la 4,4 la sută în 2024 și 4 la sută în 2025, datorită veniturilor mai mari decât s-a prognozat, determinate de creșterea puternică a salariilor și importurilor, și de ținerea sub control a cheltuielilor.

Cu referire la prețuri, FMI remarcă perspectivele foarte incerte şi riscul înalt al înrăutățirii situației, în principal din cauza războiului din Ucraina și unor eventuale șocuri energetice noi.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI