Copiii scoși ilegal din țară vor fi repatriați în baza unor noi proceduri

Embed:

Mai mult de 50 la sută dintre copiii din Republica Moldova, ai căror părinți au plecat peste hotare, nu aveau un custode, persoană care să-și asume oficial îngrijirea lor. Pe parcursul anului, autoritățile au reușit să asigure această formă de protecție pentru 93 la sută dintre copiii din această categorie. Datele au fost prezentate de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit demnitarului, numărul specialiștilor angajați de stat în domeniul protecției drepturilor copilului a crescut în acest an de la 46 la aproape 200 și urmează să crească în anul viitor cu încă 150. Asta le permite autorităților să monitorizeze mai mulți copii aflați în situație de risc. De la începutul anului, numărul minorilor din această categorie a crescut de trei ori, de la 2.726 până la 10.382.

Pentru a-i proteja pe copii de efectele migrației, inclusiv de transportarea lor peste hotare fără acordul unuia dintre părinți, autoritățile au pregătit un proiect de lege care stabilește procedura de examinare a cazurilor ce țin de returnarea copilului cu vârsta de până la 16 ani la reședința obișnuită și de exercitare a dreptului de vizitare a copilului, precum și autoritățile și instituțiile responsabile de aplicarea acestei proceduri.

„Stipulează cum părțile afectate pot să beneficieze de asistența juridică garantată de stat, procedura detaliată a examinării cererilor privind răpirea internațională a copiilor de către Curtea de Apel, proceduri de executare a hotărârilor instanțelor de judecată, prin care s-a dispus înapoierea copilului și măsurile și sancțiunile care pot fi dispuse în cazul în care acestea nu sunt executate”, a precizat Alexei Buzu.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI