Atenție la ouă pe timp de căldură – avertismentul ANSA

oua

Temperaturile înalte favorizează dezvoltarea bacteriilor periculoase în ouăle de găină, mai ales a celor de Salmonella. Precizarea a fost făcută de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care îi îndeamnă pe consumatori să fie prudenți atunci când cumpără acest produs.

Potrivit ANSA, ouăle fac parte din categoria produselor perisabile, ce necesită depozitate la temperaturi speciale și consumare în termene optime. Ele pot fi vândute doar în spații autorizate sanitar-veterinar, ferite de razele directe ale soarelui, în condiții de temperatură adecvate, între 5 și 18 grade Celsius.

Înainte de procurare și consumare a ouălor, cetățenii sunt îndemnați să examineze cu atenție aspectul exterior al produsului. Coaja ouălor proaspete este integră, curată, mată, poroasă, fără pete și miros specific. Termenul de valabilitate este de 28 de zile din data ouatului. De asemenea, produsul trebuie să fie marcat în mod corespunzător:

codul întreprinderii de producere (exemplu: 3MD EPC 000);

data durabilității minime: DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul - dată până când produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice (și asta dacă este păstrat în mod corespunzător).

O atenție deosebite necesită analiza ștampilei. ANSA recomandă evitarea procurării ouălor fără inscripție sau fără ștampila clară. Înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece microorganismele patogene de pe coajă pot pătrunde în produsele culinare și în condițiile unei procesări termice insuficiente (minim +720 C în interiorul produsului) pot provoca toxiinfecții alimentare.

Ouăle învechite pot fi recunoscute după coaja lucioasă, camera cu aer de mari dimensiuni, albușul cu aspect apos și gălbenușul lipit de coajă sau vărsat în albuș. Aceste produse nu sunt considerate comestibile.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate