Teo Cîrnaț: Procuratura Anticorupție trebuie să investigheze dacă nu au fost mituiți cei care au promovat amendamentul lui Radu Marian
Controversatul amendament la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății de stat, declarant joi neconstituțional, trebuie să devină obiectul unei anchete din partea Procuraturii Anticorupție. De această părere este juristul Teodor Cîrnaț. El a declarat, într-o emisiune TV, că orice tentativă de organizare a licitației urmează a fi examinată sub aspect penal.
„Fiindcă odată ce Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că legea sau acest amendament promovat de Radu Marian este neconstituțional, înseamnă că cineva l-a băgat cu de-a sila Parlamentului, ca să-l voteze. Trebuie să vedem dacă nu este abuz din partea unor deputați sau unui deputat în acest amendament”, atenționează Cîrnaț.
În opinia juristului, structurile de drept urmează să afle dacă nu cumva un deputat sau doi au luat mită pentru acest amendament.
„Pentru că, dacă s-a declarat neconstituțional, la mijloc sunt probleme, iar dacă sunt probleme, Procuratura Anticorupție are tot temeiul ca să pornească un proces penal, cel puțin, ca să verifice care au fost temeiurile ca acest amendament să fie băgat la vot în Parlament. Ca ulterior, Curtea să spună: măi, oameni buni, voi ați încălcat Constituția. Voi ați închis ochii la proceduri. Și atunci, ăștia care au închis ochii, nu au luat bani? Iată aici e mărul discordiei”, a mai explicat Teo Cârnaț.
Curtea Constituțională a argumentat că modificările făcute la Legea nr.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, prin intermediul articolului II al Legii nr. 116 din 16 mai 2024 cu privire la modificarea unor acte normative, au fost votate într-o singură lectură, în ședința Parlamentului din 16 mai 2024. Astfel, instanța a constatat că în acest caz legislatorul a încălcat articolul 74 alin. (1) din Constituție.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI