Economist: În ultimii doi ani, ritmul de îmbătrânire a populației este cel mai mare din istoria țării
Populația Republicii Moldova a înregistrat, în ultimii doi ani, cel mai accelerat ritm de îmbătrânire. Constatarea îi aparține economistului Veaceslav Ioniță, care a prezentat și date în acest sens.
El a precizat că, în ceilalți ani, populația țării îmbătrânea, în medie, cu 0,1-0,2 ani, însă din 2000 acest indicator a crescut până la 0,3 ani. În 2022-2023, el a săltat până la cote nemaiîntâlnite în istoria noastră, de 2-3 ori mai mult decât media tradițională, ridicându-se până la 0,6 ani, subliniază Ioniță.
Acum, potrivit economistului, vârsta medie a cetățenilor aflați în țară este de 41,5 ani, cea mai mare din istorie. De la declararea independenței, ea a crescut cu peste 9 ani, remarcă Ioniță.
„Îmbătrânirea populației aflate în țară este determinată de 3 factori majori: 1) Natalitatea extrem de mică, 2) migrația tinerilor peste hotarele țării, 3) speranța la viață în creștere. Cel de al treilea factor este unul pozitiv, deoarece calitatea vieții și medicina modernă a dus la creșterea semnificativă a speranței de viață, însă primii doi factori sunt o problemă enormă pentru Moldova”, a explicat economistul.
El atenționează că Moldova se confruntă acum cu cel mai mare val de migrație din istoria sa, dar și natalitatea a atins minimul istoric. „Noi cel puțin de 200 de ani nu am avut un număr atât de mic de copii nou-născuți, chiar și când populația regiunii era mai mică decât un milion de locuitori”, subliniază Veaceslav Ioniță.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI