
Confruntată cu o problemă sistemică, Italia vrea să elibereze mii de deținuți din închisori
Italia ar putea elibera din închisori aproximativ 10.000 de deținuți, adică în jur de 15% din totalul populației carcerale, pentru a atenua supraaglomerarea din penitenciare, a anunțat miercuri Ministerul Justiției, transmite Agerpres cu referire la Reuters.
În jur de 10.105 de deținuți sunt "potențial eligibili" pentru măsuri alternative la încarcerare, precum arest la domiciliu sau probațiune, a informat ministerul într-un comunicat emis marți seară.
Opțiunea li s-ar aplica persoanelor ale căror condamnări se află pe final și nu mai sunt subiect al recursurilor, deținuți cărora le-au mai rămas mai puțin de 2 ani de executat și nu au primit sancțiuni disciplinare în ultimele 12 luni.
Deținuții condamnați pentru infracțiuni grave precum terorism, crimă organizată, viol, trafic de migranți și Claudia Grecorăpire de persoane, vor fi excluși, a precizat ministerul.
Potrivit bazei de date World Prison Brief, Italia are unul dintre cele mai supraaglomerate sisteme penitenciare din lume, cu o rată de ocupare de 122%, fiind depășită, dintre țările europene, doar de Cipru, Franța și Turcia.
Situația deținuților a atras atenția în Italia în urma creșterii numărului de sinucideri și de plângeri legate de temperaturile foarte ridicate din centrele de detenție, lipsite de climatizare.
Cu toate acestea, eliberarea anticipată a deținuților constituie o temă sensibilă din punct de vedere politic, iar Ministerul Justiției a indicat că măsura nu se va aplica imediat.
Ministerul a precizat că a înființat o echipă de lucru care va ține legătura cu penitenciarele și cu judecătorii de probațiune, pentru a facilita deciziile în funcție de fiecare caz în parte. Echipa se va întruni săptămânal și își va prezenta rezultatele în septembrie.