România, printre țările care se opun unui nou acord comercial dintre UE și Ucraina: "Poate destabiliza piețele europene"

PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPWQ1NWU5NzMwZDJjNmUwMDE5ZmY2ZmJhYmE0NzAxMTFh.thumb

În cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Agricultură al UE din 14 iulie, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România și-au exprimat nemulțumirea față de un nou acord între Ucraina și UE, care este elaborat pe baza Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (DCFTA), scrie European Pravda.

Potrivit mai multor diplomați UE care au participat la reuniune, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România consideră că noul acord comercial cu Ucraina, pe care Comisia Europeană l-a propus ca înlocuitor pentru regimul comercial fără vize care a expirat la începutul lunii iunie, ar putea destabiliza piețele agricole ale UE, transmite Digi24.

"Cinci țări – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România – au ridicat astăzi problema noilor condiții comerciale cu Ucraina în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Agricultură al UE. Acestea sunt convinse că noul acord în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (DCFTA) ar putea destabiliza piețele europene", a declarat o sursă.

Christophe Hansen, comisarul european pentru Agricultură și Alimentație, a confirmat, de asemenea, că schimburile comerciale cu Ucraina au fost discutate la o reuniune a Consiliului UE din 14 iulie, la Bruxelles. "La cererea unui grup format din mai multe țări, am discutat și acordul revizuit cu Ucraina", a declarat Hansen după întâlnire. Comisarul european a reamintit că Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător din 2016 trebuia revizuit în 2021, dar acest lucru a devenit imposibil din cauza războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. "Astăzi au fost exprimate opinii diferite cu privire la acest acord și cred că este bine să avem o discuție sinceră în acest format. Am prezentat faptele legate de acest acord și am spus că este în interesul superior al fermierilor noștri", a declarat Hansen.

Cu toate acestea, European Pravda a aflat că cele cinci țări continuă să insiste asupra modificărilor aduse proiectelor de amendamente la DCFTA care au fost deja convenite cu Ucraina. La 30 iunie, Comisia Europeană a încheiat negocierile cu Ucraina privind principiile revizuirii Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre Ucraina și UE în urma expirarii Măsurilor Comerciale Autonome, care au introdus un tratament preferențial pentru exportatorii ucraineni până la 5 iunie 2025. 

Citeşte şi..

Vezi toate