Comentariu: Cel mai mare eșec de securitate națională a României este ascensiunea lui Călin Georgescu

PANTAZ_C_0005_INQ_Octav_Ganea-e1732491589441-768x492

Clasarea monstrului politic Călin Georgescu pe locul 1 al prezidențialelor e cea mai mare breșă de securitate națională din istoria recentă. Un epic fail al marilor actori politici, instituționali și mediatici. Rețineți: în afară de investigațiile G4Media și Info Sud-Est din ultimele săptămâni și de o analiză Expert Forum, nici un actor relevant nu a văzut acest candidat deschis putinist, anti-occidental. O adevărată lovitură hibridă primită în plex de o țară anesteziată de corupție, eșecuri ale instituțiilor și de banii turnați de PSD și PNL în presă, se arată într-un comentariu publicat de redacția G4Media și semnat de Cristian Pantazi. 

Pe scurt, principalele informații:
– Un mare semn de întrebare pentru serviciile de informații. Cum a fost posibilă creșterea acestei cangrene putiniste în doar câteva luni fără nici un avertisment, fără nici o reacție? Sunt trei posibilități, una mai rea decât alta: serviciile fie nu au văzut, fie au văzut dar nu au acționat, fie au fost complice. În oricare dintre situații ele trebuie să dea socoteală. E urgentă reformarea lor, punerea sub un control civil real, evacuarea urgentă din politică și mai ales economie și întoarcerea la lege: serviciile se ocupă se siguranța națională, nu de afaceri și politică.

Să nu uităm: sunt aceleași servicii sub ochii cărora a crescut (sau a fost crescut) George Simion, servicii care au tolerat filajul la ziariști și magistrați incomozi, totul în beneficiul beneficiarului suprem, Klaus Iohannis.

– Presa mainstream s-a descalificat încă o dată. Nu au dat atenție semnalelor de la G4Media, Info Sud-Est și Expert Forum care au scris constant despre modul în care Călin Georgescu a declanșat o campanie fără precedent pe rețeaua chinezească Tiktok. Cu excepția unor ziariști independenți, presa și mai cu seamă televiziunile de știri, ghiftuite de banii PSD și PNL – zeci de milioane de euro de la buget – au ignorat acest mare subiect de presă.

– Cele mai multe case de sondaje s-au discreditat aproape total. Eșec total al exit-poll-urilor și al majorității sondajelor din campanie, cu câteva excepții. E deja o chestiune de securitate națională, pentru că fie vorbim de corupție, fie de metodologii deficitare care fac imposibilă captarea tendințelor reale din societate. E posibil însă ca un număr de alegători să fi ascuns opțiunea pentru candidatul anti-sistem, dar totuși e greu de explicat diferența mare între exit-poll-uri și clasamentul final.

– Eșec și pentru marile universități care au departamente și specializări de științe politice, rupte complet de realitate. Consumă zeci de milioane de euro anual de la buget, din proiecte UE și SUA, dar nu au produs nici măcar o cercetare relevantă din care să vedem ce se întâmplă sub nasul nostru. Îl tot văd pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie, cum se bate cu Mircea Geoană de doi ani și-l tot pictează ca pe omul Rusiei. Dar l-a ratat pe adevăratul candidat al Kremlinului cu aceeași grație cu care a ratat în ultimii zece ani și cazurile de hărțuiri sexuale din propria universitate.

– Ridicol total pentru liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Ne-au astenizat 3 ani despre cum au făcut alianță împotriva amenințării ruse și pentru stabilitatea politică. Vedem cum au luptat: au dus un putinist deschis pe primul loc în turul 1 al prezidențialelor. E un rezultat care va produce prejudicii inimaginabile României pe scena internațională

– Orbirea politică a doi actori care au refuzat să vadă evidența, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană. Ce doi au refuzat să se pună în spatele Elenei Lasconi, așa cum a făcut-o Ludovic Orban. Deși toate sondajele îi obligau să facă un gest politic demn de adevărați oameni de stat, deși Ilie Bolojan i-a îndemnat public să facă acest lucru, Ciucă și Geoană au refuzat. Pe cine mai consolează acum că dl. Ciucă pleacă acasă la roșiile lui, iar Geoană ajunge la coșul de gunoi al istoriei?

În final, o vorbă și despre electorat. Da, e adevărat că România trece prin crize suprapuse, prin trauma unei pandemii, a unui război, a unei crize energetice și a inflației dureroase. Dar votul pentru un candidat cvasi-necunoscut, al cărui discurs putinist și legionaroid era la un click distanță pe net, nu e o soluție. Iar seducția pe care acest candidat a produs-o în publicul tânăr de pe aceste rețele mai arată ceva: cel mai mare eșec al „României educate”.