Autoritățile anunță că infrastructura rutieră e pregătită pentru iarnă
Aproximativ două miliarde de lei au fost alocate în acest an pentru întreținerea și reparația drumurilor naționale. Raportul a fost prezentat de Administrația de Stat a Drumurilor în ședința Consiliului Fondului Rutier, prezidată de premierul Dorin Recean. Potrivit datelor pentru 10 luni, au fost valorificate 1,37 de miliarde de lei sau peste 68,29 la sută din bugetul anual.
Cea mai mare parte a sumei banilor cheltuiți pentru întreținerea drumurilor, adică 1,08 miliarde de lei, a fost cheltuită pentru activitățile celor 12 întreprinderi specializate. Este vorba inclusiv de sporirea siguranței rutiere, montarea noilor semne de circulație, instalarea parapetelor metalice, amenajate sensurile giratorii, intersecțiilor și trecerilor pentru pietoni.
Un subiect aparte al discuției a vizat pregătirea drumurilor naționale pentru iarnă. Potrivit raportului ASD, toate echipamentele specifice intervențiilor de iarnă au fost verificate din punct de vedere tehnic, iar stocurile de material antiderapant au fost suplinite și repartizate în cele 39 de depozite din raioane. Pentru lucrările de întreținere pe timp de iarnă - deszăpezire și împrăștierea materialului antiderapant - vor fi antrenate 500 de autospeciale și utilaje.
Pentru a asigura informarea operativă privind condițiile de circulație rutieră pe timp de iarnă, ASD a instituit serviciul de intervenție non-stop. Acesta va monitoriza inclusiv utilizarea materialului antiderapant și a utilajelor necesare pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă. De asemenea, pe parcursul sezonului rece vor fi utilizate camere de supraveghere, care vor urmări starea drumurilor publice naționale și traficul auto.
Cele 17 stații meteo rutiere de pe teritoriul țării vor monitoriza condițiile meteorologice, temperatura suprafeței drumurilor și vor emite avertismente în caz de polei, viscol sau inundații. O altă acțiune importantă ține de montarea parazăpezilor pe drumurile naționale. Aceste panouri reduc riscul de înzăpezire pe anumite sectoare și au fost instalate la o distanță de aproximativ 30-40 de metri de la marginea drumului, pe o lungime totală de 36,13 kilometri.
În ședință au mai fost discutate modificările necesare în Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale în anul 2024 și impedimentele care au dus la tergiversarea executării unor lucrări planificate. În gestiunea ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor” sunt acum 5.963 de kilometri de drumuri naționale, inclusiv 631 de kilometri de drumuri expres, 2.005 kilometri de drumuri republicane și 3.334 de kilometri de drumuri regionale.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI