Ziua Constituției fără președinte: Maia Sandu nu va participa la ceremonia de la Parlament
Astăzi, 29 iulie, se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Constituția Republicii Moldova. Cu acest prilej la parlament va avea loc o expoziție cu genericul „Constituția Republicii Moldova – 30 de ani de la adoptare”, deschisă vizitatorilor până la data de 2 august.
La ora 11:00 în plen va avea loc o ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Potrivit agendei, la ședință vor participa președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean, va fi și un oaspete din România - Cristian-Augustin NICULESCU-ŢÂGÂRLAŞ, președintele Comisei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Senatul României.
Președintele țării, Maia Sandu, nu se regăsește în lista vorbitorilor la ședința solemnă.
Istoria Constituției
La 19 iulie 1990, cu câteva zile înainte de adoptarea Declarației de Suveranitate, parlamentul adoptă hotărârea cu privire la crearea Comisiei pentru elaborarea proiectului noii Constituții a Republicii Moldova. Din componența acestei comisii făceau parte deputați, experți în dreptul constituțional, economiști, istorici, iar președinte de comisie a fost ales Mircea Snegur, la acel timp președinte al parlamentului.
Comisia Constituțională a avut numeroase ședințe, a lucrat pe capitole, au fost analizate cele mai importante acte istorice care stau la baza constituționalismului modern: din Anglia – Magna Charta Libertatum din 1215 („Marea Cartă a Libertăţilor”), The Petition of Right (1628) -„Petiţia Drepturilor”, HABEAS CORPUS ACT (1679) - „Legea pentru Garantarea Libertății Supusului şi Prevenirea Întemnițării peste Mări şi Oceane”, Bill of Rights (1689) - „Declarația Drepturilor Omului”; din SUA - Declarația Drepturilor din Statul Virginia (12.06.1776), Declarația de Independență a SUA (4 iulie 1776) şi altele; din Franța – „Declarația Drepturilor Omului şi Cetățeanului” (26 august 1789), constituțiile celor cinci republici franceze şi multe alte acte care au servit drept cadru juridic pentru dezvoltarea constituționalismului în statele cu cea mai dezvoltată democrație.
Dezbaterile în plen au început pe data de 2 martie 1993. Proiectul se baza pe șase principii care asigurau arhitectura statului de drept. Printre ele: caracterul democratic al puterii de stat, separația puterilor, pluralismul politic, economia de piață, drepturile fundamentale ale omului și proprietatea privată.
La 29 iulie 1994, majoritatea agro-socialistă a votat Constituția Republicii Moldova, iar președintele Mircea Snegur a promulgat-o imediat, chiar în sala de ședințe.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI