VIDEO Serebrian: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi o simplă criză, ci o catastrofă umanitară”

Embed:

Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară. Declaraţia a fost făcută de vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1. 

 

„Nu este vorba doar de regiunea transnistreană, este vorba şi de localităţi din perimetrul controlat de Chişinău, care ar fi afectate de un astfel de scenariu. Circa 30 de mii de locuitori consumatori şi de pe malul drept sunt conectaţi la acea reţea de distribuire a gazelor – Varniţa, Copanca, practic întreg raionul Dubăsari. Însă, dincolo de toate este vorba de oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană, mare parte cetăţeni ai Republicii Moldova. Fireşte că o astfel de situaţie de întrerupere a livrărilor de gaze ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară. Asta pentru că ar duce şi la o prăbuşire a sistemului economic de livrare a energiei electrice, ar fi afectate zeci de mii de familii de pe malul stâng al Nistrului, dar şi de pe malul drept”, a explicat Serebrian.

 

Întrebat cum comentează valul de critici din spațiul public, generată de vizita ministrului Energiei în Federația Rusă, vicepremierul Oleg Serebrian a declarat că aceasta era nu doar necesară, dar și previzibilă.

„Era un lucru oarecum previzibil, nu putem să spunem că s-a întâmplat ceva cu totul și cu totul neașteptat. Cu concernul Gazprom discută foarte multă lume, inclusiv din UE. Nu este un lucru care să fie într-atât de spectaculos pe cum îl pretind unii. Este o discuție cu un agent economic, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat şeful Biroului pentru Reintegrare.

Referindu-se şi la alte scenarii privind livrarea de gaze în regiunea transnistreană, Serebrian a menţionat că Ministerul Energiei, colegii de la diferite agenţii care sunt legate de sectorul energetic, au luat în calcul varii scenarii.

 

„Unele destul de costisitoare şi problematice. Pentru noi este important ca gazele să ajungă la consumatori, şi la regiunea transnistreană, şi la localităţile de pe malul drept, la un preţ accesibil, ce n-ar perturba viaţa cotidiană. Este un scop tangibil. Altminteri, scenariile care se deschid nu sunt tocmai cele mai potrivite, într-un context destul de volatil din punct de vedere politic şi securitar. Toţi ne dorim stabilitate socială şi economică pentru cetăţeni, Reiterez că nu s-a întâmplat nimic extraordinar. Este vorba de nişte negocieri fireşti în astfel de circumstanțe. Aşteptăm să vedem rezultatele acestor discuţii. Mâine, ministrul Parlicov va susţine o conferinţă de presă, unde va veni cu explicaţiile necesare”, a specificat Serebrian.

Amintim că, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut ieri, 25 noiembrie, o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate