
Vârsta de pensionare pentru femei crește cu jumătate de an începând cu 1 iulie
Vârsta de pensionare pentru femei crește cu jumătate de an începând cu 1 iulie. Astfel, femeile se vor pensiona la împlinirea a 61 de ani și 6 luni. Stagiul complet de cotizare la femei este egal cu cel al bărbaților și constituie 34 de ani, transmite IPN.
Astfel, pentru persoanele care nu au stagiu complet, se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Fără stagiul minim de cotizare de 15 ani, persoana nu poate primi pensie, însă are dreptul la alocație socială pentru persoane vârstnice, în cuantum de 50% din pensia minimă garantată de stat.
Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Bărbații au dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă, dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.
Din 1 ianuarie 2024, pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea sau reexaminarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, iar de la 1 ianuarie 2025 și pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea sau reexaminarea pensiei de dizabilitate, pot solicita reexaminarea pensiei nu mai des decât o dată la doi ani, cu condiția că pensia calculată este mai mare decât pensia aflată în plată.
Din 1 aprilie, ca urmare a indexării cu 10%, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare constituie 3 055 de lei. Totodată, din 1 mai, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani, beneficiază de o pensie minimă de 3300 de lei.