UE i-a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro din activele imobilizate ale Federației Ruse

euro

Uniunea Europeană a pus, vineri, la dispoziția Ucrainei prima tranșă de 1,5 miliarde de euro, fonduri provenite din activele rusești imobilizate pe teritoriul blocului comunitar. Aceste venituri generate de operatorii UE și deținute de depozitarii centrali de valori mobiliare din activele suverane rusești imobilizate au fost puse la dispoziția Comisiei Europene de către Euroclear în 23 iulie.

Banii vor fi direcționați prin Mecanismul european pentru pace și Mecanismul pentru Ucraina, cu scopul de a sprijini capacitățile militare ale Ucrainei, precum și reconstrucția țării.

Imobilizarea activelor Băncii Centrale a Rusiei este rezultatul sancțiunilor UE, adoptate în urma războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Veniturile extraordinare generate în acest context de operatorii UE nu-i aparțin Rusiei și sunt deținute de către depozitarii centrali de valori mobiliare. UE a început acum să direcționeze aceste venituri către Ucraina, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană și statele sale membre au adoptat mai multe restricții în raport cu Rusia, după invazia brutală și nejustificată în Ucraina. Ca parte a acestor sancțiuni, activele Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE, au fost imobilizate. Interdicția privind tranzacțiile legate de activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei și ale entităților afiliate acesteia conduce la acumularea extraordinară și neobișnuită de numerar și depozite în bilanțurile depozitarilor centrali de instrumente financiare scadente și generează venituri extraordinare.

În urma propunerilor Comisiei și ale Înaltei Reprezentanțe, în februarie 2024, Consiliul a decis că depozitarii centrali de valori mobiliare, care dețin active și rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de peste un milion de euro, care au fost imobilizate ca urmare a sancțiunilor UE, trebuie să pună deoparte soldurile extraordinare de numerar acumulate din cauza sancțiunilor UE și nu pot dispune de veniturile nete generate de operatorii UE.

 

În urma propunerilor din martie ale Comisiei și ale Înaltei Reprezentanțe, în 21 mai 2024, Consiliul a adoptat un set de acte juridice care permit utilizarea acestor profituri nete în beneficiul Ucrainei.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate