Ultima oră

Tot ce trebuie să știi despre alegerile europarlamentare din această săptămână

euvoteelection.x5026cf8c

Săptămâna aceasta vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Forul este compus din 705 deputați din 27 de țări. Mandatul acestora este de cinci ani. Și în Republica Moldova, deținătorii cetățeniei române pot vota pentru candidații europarlamentari de peste Prut. În acest scop, în țara noastră vor fi deschise în acest an 52 de secții de votare, ceea ce reprezintă cu 16 sau cu 44 la sută mai mult comparativ cu scrutinul precedent din 2019.

Potrivit Ambasadei României în Republica Moldova, 28 de secții de votare vor fi deschise în zona de centru a Republicii Moldova, inclusiv 13 în Chișinău. 17 secții de votare vor fi deschise în zona de nord, iar șapte – în zona de sud.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura în zilele de 6, 7, 8, și 9 iunie. Pentru deținătorii cetățeniei române, acestea vor avea loc doar duminică, 9 iunie. La ele vor putea participa deținătorii unui document de identitate românesc valabil în ziua votării:

cartea de identitate;

cartea electronică de identitate;

cartea de identitate provizorie;

buletinul de identitate;

pașaportul diplomatic;

pașaportul diplomatic electronic;

pașaportul de serviciu;

pașaportul de serviciu electronic;

pașaportul simplu;

pașaportul simplu electronic;

pașaportul simplu temporar;

în cazul elevilor din școlile militare - carnetul de serviciu militar.

Scrutinul din 9 iunie 2024 va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora 22:00. Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care așteaptă în afara sediului secției de votare, pentru a intra în local. pot să-ți exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Cetățenii români cu domiciliu în străinătate, care în ziua votării se află în România, pot vota fie la secția la care sunt arondați conform adresei de domiciliu din cartea de identitate, fie la oricare altă secție, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, urmând să fiți incluși în listele electorale suplimentare.

Dacă deținătorul cetățeniei române este cetățean și al altui stat UE, atunci poate alege pentru ce candidați votează – din România sau celălalt stat UE, dar nu va putea vota pentru candidații din ambele state.

Au dreptul de a fi aleși ca membri din România în Parlamentul European persoanele care au împlinit vârsta de 23 de ani, au drept de vot și figurează pe listele unui partid politic, ale unei organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale, unei alianțe politice, alianțe electorale ori ca independent.

Pentru partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice şi alianțele electorale, pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național.

Candidaților independenți li se pot atribui mandate dacă au obținut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puțin egal cu coeficientul electoral național. Coeficientul electoral național reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

La scrutinul europarlamentar pot participa cetățenii UE cu vârsta de la 18 ani. Exercițiul este un drept, și nu o obligație. Votarea nu va putea avea loc prin corespondență sau online.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate