Superperspective: Municipiul Bălți urmează să devină o prioritate strategică pentru Guvern în următorii patru ani

646x404

 Municipiul Bălți a înregistrat, în ultimii 30 de ani, a înregistrat una dintre cele mai mari descreșteri demografice urbane din țară. Populația s-a micșorat cu 40 la sută, de la 164 de mii în 1990 la 96 de mii, în 2022. Estimările sunt făcute de Guvern într-un proiectul Programului național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028.

Potrivit documentului, dezvoltarea municipiului Bălți, în calitate de al doilea centru urban al țării și unicul oraș cu statut de municipiu de rangul întâi (în condițiile în care Tiraspolul este teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova) constituie o prioritate strategică națională în procesul de realizarea a obiectivelor Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Autorii programului notează că, în general, orașele mari, în special al doilea oraș după capitală, reprezintă sursa de dinamism a unei țări și au un rol esențial în îmbunătățirea performanței economiei naționale și a economiilor regionale.

„Tendințele actuale de dezvoltare a Republicii Moldova continuă să fie dominate de avansarea modelului monopolar de dezvoltare, caracterizat prin concentrarea disproporționată a resurselor și asigurarea bunăstării în municipiul Chișinău, pe fundalul marginalizării crescânde a regiunilor periferice. În prezent, produsul regional brut/locuitor în municipiul Chișinău este de aproape 5 ori mai mare decât în regiuni , ceea ce influențează negativ competitivitatea economică a Republicii Moldova și indicatorii medii de calitate a vieții cetățenilor țării, stimulând perpetuarea migrației externe și interne”, se menționează în program.

Documentul prevede că, în contextul integrării europene, este necesar a crea și în Republica Moldova centre urbane, care vor servi drept adevărate poluri de dezvoltare pentru localitățile din regiune, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere educațional și cultural, după modelul orașelor regionale puternice din România, Italia, Franța.

Autoritățile au stabilit că, după un șir de indicatori, ponderea municipiului Bălți în totalul valorilor din Republica Moldova a scăzut esențial. De exemplu, ponderea în volumul total al investițiilor capitale s-a redus de la 8,6%, în 1995, la 4%, în 2022, iar ponderea în totalul lucrărilor de construcție executate s-a redus de la 6,6%, în 2005, la 3,6%, în 2022. Și mai mult s-a micșorat ponderea în cifra de afaceri a comerțului cu amănuntul - de la 8,9%, în 2005, la 3,4%, în 2020, și ponderea în suprafața totală a fondului locativ nou dat în exploatare - de la 8,6%, în 1995, la 3,7%, în 2022.

Programului național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028 urmează a fi aprobat de Guvern în ședința de vineri a Guvernului.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate