Slusari cere prelungirea termenului pentru limitarea importurilor de cerealiere și oleaginoase: Piața riscă să se prăbușească

Wheat_close-up

Fostul director executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, face apel către Guvern să prelungească interdicțiile la importul cerealelor și floarea-soarelui, introduse din octombrie 2023 la insistența acestei organizații. Demersul a fost făcut în contextul încheierii activității Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase.

Alexandr Slusari a dat exemplul României și Bulgariei și a menționat că restricțiile sunt imperioase.

„Întârzierea introducerii acestui mecanism anul trecut a costat foarte scump fermierilor mici și mijlocii, mulți dintre ei fiind distruși financiar din cauza prețurilor derizorii la materia prima. Dacă guvernarea în plin sezon agricol lasă piața internă neprotejată, apare riscul enorm ca:

1. prețurile la grâu, porumb și floarea-soarelui să se prăbușească și vor falimenta masiv acei fermieri care, cu ultimul efort, au rezistat primăvară;

2. România închide piața de export a cerealelor și oleaginoaselor din Moldova, evitând pericolul reexportului din Ucraina.

Vă amintesc că piața română a devenit din 2022 principală piața de desfacere pentru grâu, porumb și floarea-soarelui din țara noastră”, a subliniat slusari.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult trei luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă trei luni, perioada pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase. Ca urmare, autoritățile sugerează că au atins termenul-limită.

Licențierea fost introdusă pentru prima dată în 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență, până în 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost aprobată în 5 ianuarie 2024 și extinsă în 8 aprilie, cu termen-limită până în 26 iunie.

În toată această perioadă au fost acordate 12 licențe pentru importul a aproximativ 69,5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, inclusiv 1.200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri ce nu se cultivă în Republica Moldova și aproape 44 tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi ce nu se cultivă în țară.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI