Serviciile secrete ucrainene suspectează portul Giurgiulești de implicare în exportul de motorină din Rusia
Republica Moldova este al patrulea cel mai mare exportator de benzină pe piața ucraineană. În primele patru luni ale acestui an, din țara noastră au fost livrate mai mult de 30 de mii de tone și mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor portalului zn.ua. Această evoluție s-a datorat inclusiv ieșirii de pe piața ucraineană a Greciei, care s-a clasat pe locul patru în primele patru luni ale anului trecut, în fața Republicii Moldova.
Până la invazia Rusiei, piața petrolieră ucraineană era dominată categoric de importurile din Belarus. Imediat după lansarea atacurilor, aceasta s-a diversificat rapid , iar pe primul loc este România. Pe poziția a doua, la mică distanță de lider se află Polonia, în timp ce podiumul este completat de Lituania.
În total, în primele patru luni ale acestui an, ucrainenii au importat 2,3 milioane de tone de benzină și motorină. Asta înseamnă cu șapte la sută mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, deoarece în 2023 importurile au crescut din cauza agitației de pe piață, legată de sancțiunile rusești. Autoritățile au îndemnat companiile petroliere să facă rezerve, deoarece ar putea urma un deficit de benzină și motorină și o creștere a prețurilor. După ce mecanismul de import și-a demonstrat eficiența și reziliența, a scăzut și necesitatea unor rezerve, explică analiștii ucraineni.
Așadar, spre deosebire de exporturile de benzină, cele de motorină din țara noastră spre Ucraina s-au prăbușit în acest an. Portalul zn.ua menționează, cu referire la informațiile serviciilor secrete ucrainene că, de rând cu porturile bulgare, cel din sudul țării noastre a fost sancționat pentru implicare în exportul de motorină din Federația Rusă. Respectiv, a fost înregistrată o pierdere considerabilă a volumelor, de tocmai 13 ori, până la „un amărât” 7,5 mii de tone, precizează portalul zn.ua.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI