Caraman: În comparație cu alte țări din UE, Moldova are cele mai mici salarii pentru magistraţi. Ce leafă are un judecător începător

fit_1280

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a reiterat necesitatea majorării salariilor pentru judecători. Acesta a spus că nivelul actual de remunerare este principalul obstacol în atragerea specialiștilor calificați în sistem. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii "Pe față", la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Sergiu Caraman a salutat inițiativa de majorare a salariilor judecătorilor cu 20%, remarcând că este un pas important pentru consolidarea sistemului judecătoresc.

"Salariul este motivul de bază din cauza căruia nu putem atrage specialiști buni", a precizat președintele CSM.

Un judecător începător are un salariu brut de 23,5 mii lei. Efectiv pe card îi ajung aproximativ 20 de mii de lei.

"Judecătorii din țara noastră sunt mai slab plătiți ca unii angajați din alte categorii din domeniul dreptului. Ceea ce este incorect. Într-un stat de drept, cel mai mare salariu în domeniul dreptului trebuie să fie al unui judecător", a subliniat Caraman.

Președintele CSM a menționat și dificultățile în atragerea profesioniștilor în instanțele superioare.

"Curtea Supremă de Justiție, fiind cea mai înaltă Curte din țară, are pentru prima dată posibilitatea de a atrage în funcție și non-judecători. Iar noi nu prea avem juriști notorii care să vrea să vină", a remarcat președintele CSM.

În comparație cu alte țări europene, Republica Moldova are cele mai mici salarii pentru judecători. Caraman a atras atenția că, în comparație cu colegii din România, judecătorii moldoveni sunt plătiți de trei ori mai puțin.

"Formula potrivit căreia un judecător ridică trei salarii medii pe economie este o formulă potrivită în viziunea mea", a adăugat Sergiu Caraman.

Un amendament propus de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului prevede majorarea valorii de referință pentru calcularea salariilor judecătorilor de la 3 000 la 3 600 de lei, ceea ce ar duce la o creștere de aproximativ 5 600 lei începând cu 1 iulie 2025, cu excepția magistraților Curții Constituționale.

Citeşte şi..

Vezi toate