
Șapte persoane au suferit șoc anafilactic din cauza înțepăturilor de albine și viespi, săptămâna trecută
Șapte pacienți au necesitat intervenția de urgență a ambulanței, în ultima săptămână, după ce au suferit șoc anafilactic provocat de veninul albinelor și viespilor, informează Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
Medicii avertizează că șocul anafilactic este o reacție alergică severă, cu evoluție rapidă și potențial letală. Cei mai frecvenți factori declanșatori includ: înțepăturile de insecte (albine, viespi), alimentele alergene (arahide, fructe de mare), medicamentele (antibiotice, analgezice) și substanțele de contrast utilizate în investigațiile medicale.
Alte intervenții
În total, în perioada raportată, echipajele de ambulanță au înregistrat 14.197 de solicitări. După acordarea primului ajutor, cei șapte pacienți cu șoc anafilactic, alături de 6.022 de adulți și 1.083 de copii, au fost transportați la unități spitalicești din întreaga țară.
În aceeași perioadă, serviciile de urgență au intervenit în cazul a:
2.960 urgențe cardiovasculare, dintre care 50 cu sindrom coronarian acut;
2.015 patologii neurologice, inclusiv 203 accidente vasculare cerebrale;
1.431 de boli respiratorii, din care 748 au fost infecții respiratorii virale acute.
De asemenea, 1.574 de persoane cu diverse traumatisme au beneficiat de îngrijiri medicale în faza prespitalicească. Ambulanțele au fost chemate și în cazul a 78 de accidente rutiere, soldate cu 98 de victime.
Totodată, echipele AMU au intervenit în 115 cazuri de urgențe provocate de agenți fizici, chimici sau de mediu, inclusiv 76 de mușcături sau înțepături de insecte/animale, 32 de persoane cu arsuri și 5 cazuri de insolație.