România a intrat oficial în Schengen de la 1 ianuarie, după 18 ani de la momentul integrării în UE
România este, începând din 1 ianuarie, membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen, după 18 ani de la momentul integrării în Uniunea Europeană.
Astfel, după ce anul trecut, pe 31 martie, România s-a alăturat spațiului de liberă circulație cu frontierele aeriene și maritime, începând de miercuri și granițele terestre sunt integrate în sistemul Schengen, scrie Agerpres.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din România, începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, și anume la granița cu Ungaria și Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.
Practic, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării.
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți pe 12 decembrie în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia a fost consfințită la ultimul Consiliu European, sub Președinția ungară a UE.
De la aderarea la Uniunea Europeană, România și Bulgaria au aplicat părți ale cadrului juridic Schengen (acquis-ul Schengen) inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de Informații Schengen. Pe 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să aplice părțile rămase din acquis-ul Schengen începând cu 31 martie 2024 și să elimine controalele asupra persoanelor la frontierele interne aeriene și maritime.
Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Controalele la frontierele dintre Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg au fost eliminate pentru prima dată în 1985.
În prezent, Spațiul Schengen acoperă 29 de țări, 25 din cele 27 de state membre, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția și 420 de milioane de persoane. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din Schengen.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI