Republica Moldova va instala noi centrale electrice cu o capacitate totală de 225 MW

centrala

Republica Moldova a cerut activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, solicitând asistență internațională pentru instalarea urgentă a unor noi capacități de generare a energiei electrice. Decizia a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale și prevede transmiterea gratuită către Republica Moldova a unei centrale electrice cu capacitatea de 125 MW și a 10 centrale cu capacitatea de 10 MW.

 

Ultimele ar putea fi instalate într-un termen de la trei la 5 luni. O altă solicitare va ține de procurarea a 100 de generatoare pentru instituțiile medicale, sociale și educaționale din zona de securitate.

 

Noile centrale vor fi instalate la Termoelectrica și CET Nord, întreprinderi termoenergetice de stat care dispun de toată infrastructura necesară atât pe partea de gaze naturale, cât și conexiuni la rețeaua de energie electrică.  

 

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, după ce vor fi instalate, acestea vor crește capacitatea de generare a energiei electrice cu cel puțin 125 MW, iar dacă va primi și cele 10 centrale mici, cu un total de 225 MW. Acestea vor contribui la acoperirea consumului final de energie după încheierea sezonului de încălzire, când centralele electrice cu termoficare nu vor mai produce energie termică și, respectiv, vor reduce volumul de energie electrică produsă.

 

Astfel, odată cu încheierea sezonului de încălzire, în lunile de primăvară, CET-urile vor genera în continuare cca 40-50 MW în scopul  producerii apei calde menajere. În lunile de vară sarcina electrică a CET-urilor este în jur de 15 MW.

 

În lunile de primavară-vară, crește considerabil producerea energiei electrice din surse regenerabile , capacitatea cărora la începutul acestui an constituie în jur de 600 MW. 

 

Restul energiei necesare, urmează a fi importată.

 

Constantin Borosan a subliniat că, odată cu încălzirea vremii, este preconinzată scăderea consumul de energie, astfel încât sursele menționate vor acoperi necesarul de consum, în timp ce, conform datelor din anul 2024, volumul de achiziție a energiei electrice din lunile de iarnă este similar cu lunile de vară.

  

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI