Republica Moldova a primit noi asigurări de sprijin din partea NATO. Iohannis: Moldova este un partener pe care îl dorim de partea noastră

24-06-11-04-31-59big_riga_summit_11_iunie_2024-30

Republica Moldova își consolidează parteneriatul cu Alianța Nord-Atlantică. La summitul din Riga în formatul București 9, care include șefi de stat și de guvern din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, a fost adoptată o declarație comună în care este menționată și țara noastră.

”Felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menține stabilitatea și de a avansa pe calea reformelor pentru integrarea europeană. Vom continua să consolidăm sprijinul adaptat al NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, recunoscând că acești parteneri sunt cei mai afectați de influența malignă a Rusiei”, se menționează în declarația adoptată marți, 11 iunie, la finalul summitului.

NATO și-a reafirmat sprijinul pentru țările partenere.

”Vom continua să depunem eforturi pentru consolidarea parteneriatelor strategice, pentru ca acestea să fie mai coerente și mai eficiente, pentru a răspunde cel mai bine nevoilor Partenerilor și obiectivelor Alianței, în special în ceea ce privește cu Uniunea Europeană, precum și partenerii din vecinătatea noastră, din Indo-Pacific și din Sud”, se mai arată în declarație.

Președintele României, Klaus Iohannis, care este unul dintre liderii formatului B9 al NATO, a declarat că a fost singurul care a insistat asupra includerii Republicii Moldova în declarația finală a summitului.

”Am avut câteva abordări mai specifice și am constatat că am fost singurul care a menționat aceste chestiuni, de data aceasta, și anume sprijinul pentru Moldova, pentru Republica Moldova. Este partenerul NATO cel mai puternic afectat de acest război din Ucraina, prin numărul mare de refugiați, prin atacurile hibride și am subliniat foarte clar că trebuie să ajutăm Moldova pentru că este un partener pe care îl dorim de partea noastră”, a subliniat liderul de la București.

De la eveniment au lipsit însă reprezentanții Ungariei și Slovaciei, ceea ce anticipează o reformatare a grupului B9. Întrunirea liderilor flancului estic al NATO este un eveniment ce precedă cu o lună summitul NATO de la Washington, SUA, dedicat împlinirii a 75 de ani de la înființarea organizației.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate