Replica ANRE la inițiativa socialiștilor de lichidare a instituției: Compromite parcursul european al Moldovei

MyCollages (29)

Socialiștii i-au declarat război Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Ei vor lichidarea acestei structuri și transmiterea competențelor acesteia către Ministerul Energiei. Deputații BCS au și pregătit o inițiativă legislativă în acest sens. Socialiștii sunt nemulțumiți de faptul că instituția și-a majorat bugetul de aproape trei ori în ultimii ani, în timp ce pe piață au loc înțelegeri de cartel, potrivit constatărilor Consiliului Concurenței.

Președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a amintit despre o hotărâre a Parlamentului, prin care ANRE i-a fost acordat „vot de neîncredere” și a fost solicitată demisia consiliului de administrație al instituției. Hotărârea a fost votată de majoritatea deputaților, iar activitatea consiliului de administrație al ANRE a fost criticată de către toate fracțiunile.

În replică, ANRE avertizează că Republica Moldova este parte a Tratatului de constituire a Comunității Energetice, ratificat prin Legea nr. 117/2009 și Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care impun obligația asigurării independenței autorităților naționale de reglementare în energetică.

„Conform Directivei 2009/72/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009, statele membre trebuie să asigure existența unei singure autorități de reglementare națională, independentă de orice entitate publică sau privată. Independența autorităților de reglementare este esențială pentru asigurarea funcționării eficiente a piețelor de energie în condiții de fiabilitate, transparență și competitivitate”, se menționează într-o declarație a ANRE.

ANRE: Nota informativă la proiectul înaintat de BCS este neargumentată

Instituția subliniază că lichidarea ei și transferul competențelor sale către un organ central de specialitate în domeniul energetic ar veni în contradicție cu prevederile Acquis-ului comunitar și angajamentelor asumate în raport cu Uniunea Europeană.

De asemenea, califică drept imprudentă și periculoasă propunerea de demitere a întregului Consiliu de Administrație și transferul competențelor către o subdiviziune a Ministerului Energiei. Cât despre nota informativă la proiectul înaintat de BCS, agenția o consideră neargumentată în privința revocării din funcție a directorilor ANRE.

„Performanța ANRE este evaluată anual de Secretariatul Comunității Energetice, care a apreciat înalt rezultatele activității ANRE în ultimii ani, inclusiv anul 2023. Astfel, ANRE consideră că inițiativa legislativă nr. 219 din 04.07.2024 subminează reformele realizate în domeniul energetic și compromite eforturile Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Garantarea independenței autorității de reglementare în energetică este esențială pentru asigurarea stabilității, accesibilității și securității aprovizionării consumatorilor cu energie electrică și gaze naturale”, subliniază ANRE.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI