Raportul Agenției Internaționale pentru Energie privind riscurile pentru securitatea energetică a Republicii Moldova și Ucrainei

securit energ

 Agenția Internațională pentru Energie a prezentat un raport privind riscurile pentru securitatea energetică a Ucrainei în această iarnă și implicațiile asupra Republicii Moldova. De asemenea, documentul prevede măsuri de sporire a securității energetice pe termen scurt și mediu. În special, este vorba de întreprinderea unor măsuri pentru eficientizarea consumului, sporirea atractivității sectorului energetic pentru investiții și majorarea capacităților de transportare a energiei electrice și gazelor naturale.

Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie, principalul risc energetic pentru Republica Moldova în această iarnă ține de sistarea livrărilor de gaze naturale din Rusia în regiunea transnistreană.

„Moldova nu mai depinde în mod direct de gazul rusesc, pentru a-și asigura consumul pe teritoriul pe care îl controlează, dar dependența indirectă este încă puternică, deoarece primește aproximativ două treimi din energia electrică de la o mare centrală situată în regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia. Expirarea acordurilor de tranzit pentru gazul rusesc prin Ucraina, la sfârșitul anului 2024, creează o incertitudine semnificativă pentru livrările de gaze către regiunea Transnistria și pentru securitatea energiei electrice a Moldovei”, constată autorii raportului.

 

Moldova și Ucraina vor trebui să împartă capacitățile de import

Documentul atenționează că, în cazul unui deficit de electricitate în Ucraina și în Republica Moldova, ca urmare a sistării importurilor de la centrala controlată de ruși, cele două țări trebuie să convină asupra unei distribuții a importurilor.

„În mod implicit, a șasea parte din capacitatea disponibilă ar fi alocată Moldovei, proporțional numărului de interconectori. Sunt planificate noi linii de 400 kV între România, Ucraina și Moldova, care ar trebui să intre în funcțiune între 2025 și 2031”, se menționează în documentul Agenției Internaționale pentru Energie.

Pentru a asigura securitatea sistemelor energetice ale celor două țări, agenția recomandă consolidarea coridoarelor de transport electric, pentru a majora exporturile către Ucraina și Moldova cu peste 1 GW înainte de iarna dintre 2025-2026. De asemenea, urmează să crească exploatarea sistemului de conducte transbalcanice în revers, iar țările situate de-a lungul sistemului de conducte transbalcanice - Bulgaria, România, Moldova și Ucraina - ar trebui să colaboreze pentru a dezvolta o structură mai competitivă a tarifelor de transport și să armonizeze calitățile gazelor. În acest context, raportul menționează că „Vestmoldtransgaz” din Moldova lucrează pentru a spori de șapte ori capacitățile până în aprilie 2025.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate