Radu Marian: Tarifele pentru declararea beneficiarilor efectivi vor fi revizuite „în perioada imediat următoare”
O intenție bună, implementată cu greșeli. Așa a calificat deputatul PAS, Radu Marian, situația creată în procesul de declarare a beneficiarilor efectivi ai persoanelor juridice. El a precizat că, până acum, aproximativ jumătate dintre entitățile înregistrate în țară au depus astfel de declarații.
„Înțelegem nemulțumirea mai multor agenți economici referitor la procesul de declarare a beneficiarului efectiv. Această nemulțumire este justificată. Este unul din acele situații în care intenția statului a fost bună, dar la implementarea soluției s-au făcut greșeli. Dar această greșeală nu trebuie să anuleze progresele enorme pe care le-au făcut autoritățile în digitalizarea serviciilor publice”, notează președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe.
El a explicat că beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație.
„Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european. Apropo, inclusiv din lipsa unei astfel de legislații în anii 2010 a dus la faptul că prin intermediul firmelor-fantomă, Șor a furat un miliard de dolari de la cetățeni. Acest proces de declarare a beneficiarului efectiv ne ajută să reducem riscul de fraudă”, a scris Marian.
El a mai precizat că este nevoie de o singură declarație inițială la din partea entităților juridice, iar actualizările vor fi necesare doar la schimbarea beneficiarilor, a fondatorilor sau în cazul reorganizării sau radierii unităților din Registru de stat. De asemenea, a menționat că unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație.
„Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali, taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1.149 lei. Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate). Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare”, anunță Radu Marian.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI