
PSDE acuză PAS de capturarea procesului electoral și avertizează asupra riscului de fraudare a alegerilor din 28 septembrie
Partidul Social Democrat European (PSDE) și-a exprimat, într-o declarație oficială, îngrijorarea profundă față de acțiunile guvernării PAS, pe care le consideră o tentativă de capturare totală a procesului electoral din Republica Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din 28 septembrie 2025.
PSDE acuză Executivul că a preluat abuziv controlul asupra sistemului informatic electoral al țării – SIAS „Alegeri”, transferându-l din subordinea Comisiei Electorale Centrale (CEC) către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), instituție subordonată Guvernului. Transferul a avut loc cu mai puțin de trei luni înainte de alegeri, contrar recomandărilor internaționale privind stabilitatea cadrului electoral în preajma unui scrutin.
PSDE susține că această decizie deschide calea pentru fraudarea organizată a alegerilor, în condițiile în care CEC ar fi fost deposedată de controlul real asupra infrastructurii electorale, iar STISC – controlată politic – ar putea manipula datele privind alegătorii, prezența la vot sau rezultatele preliminare.
În comunicatul formațiunii se mai menționează că PSDE împărtășește îngrijorările exprimate de partidele CUB, PNM și Voința Poporului și avertizează că legitimitatea viitorului Parlament este pusă sub semnul întrebării chiar înainte de ziua votului.
De asemenea, PSDE amintește că niciuna dintre cele 25 de recomandări formulate de OSCE/ODIHR în urma scrutinului din 2024 nu a fost implementată de către actuala guvernare, ba mai mult – PAS ar fi agravat situația, preluând controlul asupra sistemului informatic electoral, în loc să întărească independența și capacitatea CEC.
Formațiunea critică și demiterea netransparentă a șefului STISC, sugerând că aceasta ar fi fost orchestrată pentru a asigura loialitatea instituției în fața guvernării. PSDE denunță un model de centralizare autoritară a puterii, asemănător cu ceea ce s-a întâmplat și în cazul Centrului „Patriot”, trecut sub Președinție.
În final, PSDE răspunde declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afirmând că în nicio democrație autentică nu se practică transferul controlului asupra sistemului electoral din mâinile autorității electorale către Guvern. Formațiunea solicită transparență deplină, audit independent și restabilirea autorității CEC asupra procesului electoral, pentru a garanta alegeri libere și corecte.
Ce spune Guvernul
Guvernul respinge acuzațiile lansate de mai mulți lideri politici privind posibile riscuri de fraudare a alegerilor parlamentare, în legătură cu transferul Sistemului informațional automatizat de stat "Alegeri" de la Comisia Electorală Centrală (CEC) la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), instituţie aflată în subordinea Executivului.
Potrivit autorităților, sistemul electoral rămâne integral sub controlul CEC, iar STISC asigură exclusiv găzduirea tehnică, așa cum procedează și cu peste 200 de alte sisteme informaționale publice:
"Acuzațiile lansate sunt neîntemeiate. STISC este un centru de date certificat care protejează infrastructura critică a statului împotriva atacurilor cibernetice. Nu are acces la conținutul sistemului "Alegeri" sau la datele procesate de CEC", transmite instituția.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










