Promo-Lex îi recomandă Maiei Sandu să se abțină de la folosirea funcției de președinte în scopuri electorale
Misiunea de Observare a Promo-Lex îi recomandă președintelui în exercițiu Maia Sandu să se abțină de la participarea la evenimentele publice oficiale, care pot fi percepute drept activități de campanie electorală. De asemenea, organizația îi sugerează să limiteze la maximum utilizarea resurselor administrative pe durata campaniei electorale, inclusiv prin abținerea de la efectuarea unor numiri neesențiale în funcții publice sau anunțarea unor inițiative majore, care să creeze o percepție favorabilă pentru un candidat etc. Aceste recomandări sunt formulate în cel de-al doilea raport de monitorizare pentru perioada 20 august – 17 septembrie.
Potrivit documentului, este nevoie de o reglementare a condițiilor de participare a președintelui în exercițiu, aflat pe final de mandat, la alegerile prezidențiale, prin amendarea Codului electoral și/sau interpretarea prevederilor constituționale de către Curtea Constituțională.
În același raport, Promo-Lex își exprimă nedumerirea în legătură cu deciziile Comisiei Electorale Centrale de a respinge cinci cereri de înregistrare a grupurilor de inițiativă, sub pretextul neîntrunirii numărului necesar de voturi ale membrilor CEC, neîntrunirii numărului de cel puțin 25 de persoane ale grupului de inițiativă, necunoașterii limbii române de către candidat și apartenenței la altă formațiune politică.
Promo-Lex evidențiază că refuzul de a înregistra grupul de inițiativă din cauza apartenenței candidatului la o formațiune politică nu este un temei prevăzut expres în Codul electoral sau Regulament, dar nici nu rezultă în mod direct din prevederile legale existente.
„Sintetizând aceste aspecte, nu este clar cum CEC a ajuns la concluzia că „admisibilitatea desemnării unei persoane în calitate de candidat independent este precondiționată în mod imperativ de statutul apolitic al acesteia”, deoarece definiția candidatului independent nu prevede nimic despre prezența sau absența statutului politic al candidatului. Luând în considerare cele menționate supra, recomandăm legislatorului să reglementeze expres cazurile de refuz a înregistrării grupurilor de inițiativă, inclusiv în situațiile în care candidații susținuți de partide solicită să fie înregistrați ca independenți, astfel încât cadrul normativ să fie previzibil pentru actorii procesului electoral”, se mai arată în raportul Promo-Lex.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI