Prognozele Ministerului Energiei pentru scenariul în care „Gazprom” sistează livrările de gaze naturale în plină iarnă

080a0000-0a00-0242-5303-08da552aefc2_cx0_cy4_cw0_w1597_n_r1_st_s

„Gazprom” a sistat livrările de gaze naturale către țara noastră. Acesta este unul dintre cele două scenarii în baza cărora Ministerul Energiei a elaborat Planul de măsuri pentru pregătire de sezonul de încălzire 2024-2025. Potrivit documentului, în cazul sistării furnizării gazelor naturale, chiar și la nivel de 100 de procente, consumatorii nu vor fi deconectați de la acest serviciu, deoarece SA „Energocom” dispune de capacitățile necesare pentru procurarea, la necesitate, volumele suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piața spot, pentru a acoperi integral consumul intern.

Cea mai mare incertitudine în cazul sistării livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom” este legată de asigurarea consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului. Asta pentru că, deși „Energocom” poate asigura cu gaze naturale întreaga regiune, există o mare probabilitate ca administrația separatistă să nu aibă capacitatea financiară de achitare la prețurile de piață și în avans a combustibilului.

De asemenea, în cazul sistării livrărilor de gaze naturale livrate de către „Gazprom”, mai mult de 80 la sută din energia electrică a malului drept al Nistrului va trebui asigurată din alte surse, ceea ce ar putea prezenta anumite riscuri pentru asigurarea stabilității sistemului electroenergetic. Asta pentru că liniile de import sunt puternic afectate de războiul din Ucraina.

Așadar, pentru a atenua din consecințele unui astfel de scenariu, Ministerul Energiei propune instituirea Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025. Aceasta va analiza potențialele riscuri și va face estimări ale impactului asupra consumului de gaze naturale. De asemenea, va stabili măsurile necesare ce urmează a fi întreprinse de autorități pentru pregătirea către sezonul de încălzire 2024-2025.

Deocamdată, Ministerul Energiei nu poate estima cheltuielile asupra bugetului de stat a măsurilor preventive de atenuare a consecințelor unei eventuale crize energetice, „reieșind din existența mai multor incertitudini, cum ar fi condițiile meteorologice în cadrul sezonului de încălzire 2024-2025, care au un impact direct asupra consumului de resurse energetice, volatilitatea ridicată a prețurilor pentru resurse energetice în această perioadă sau chiar lipsa apariției limitării furnizării de gaze naturale”.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI