
Profit din război: Germania a exportat armament militar în valoare de 13,2 miliarde euro anul trecut - mai mult decât dublu în 2020
Exporturile de armament ale Germaniei continuă să crească, alimentate de intensificarea conflictelor, iar livrările către destinații precum Israel sau Ucraina atrag critici din ce în ce mai dure.
Odată cu creșterea numărului de conflicte în lume, industria de apărare a Germaniei a cunoscut o expansiune fără precedent și o cerere din ce în ce mai mare. Datele preliminare ale guvernului federal arată că valoarea exporturilor militare germane a atins 13,2 miliarde de euro în 2024, mai mult decât dublul nivelului din 2020, potrivit CNBC.
Unde ajunge armamentul produs în Germania?
80% din exporturile de armament au fost direcționate către "țări partenere apropiate", precum statele Uniunii Europene, Japonia, Elveția, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Singapore și Ucraina, în primul trimestru al anului 2025. Restul de 20% au mers către "țări terțe", printre care guvernul german a menționat Qatar și Israel.
Conform institutului SIPRI, considerat o sursă de referință la nivel global pentru date care despre comerțul cu arme, Germania s-a situat pe locul cinci în lume la exportul de armament greu ultimii cinci ani, piețele principale fiind Ucraina, Egipt și Israel. Navele militare, urmate de vehiculele blindate, rachete și motoare au constituit peste 40% din armamentul exportat, transmite Mediafax.
Profituri record pentru companiile germane de apărare
Printre cei mai mari jucători din industria germană se numără compania Rheinmetall, ale cărei acțiuni au crescut cu peste 260% în ultimul an. Potrivit raportului său anual, 46,6% din vânzări provin din Europa, în timp ce Asia și Orientul Mijlociu însumează 9,6%, iar America 7,7%.
MTU Aero Engines, producător de motoare pentru aeronave civile și militare, a înregistrat o creștere de peste 13% în divizia sa militară, alimentată în principal de vânzările motoarelor folosite în avioanele Eurofighter. Reprezentanții companiei au declarat că afacerile militare sunt concentrate în special pe Germania și Europa.
O altă companie germană, specializată în senzori și apărare electronică, Hensoldt AG, a raportat că 87,8% din veniturile sale în 2024 au provenit din Europa. "Cererea crește la nivel mondial, însă creșterea este deosebit de accentuată în Germania și Europa", a declarat directorul financiar Christian Ladurner.
Renk, producător de transmisii pentru tancuri și nave, furnizează echipamente pentru peste 70 de armate terestre și peste 40 de flote maritime din întreaga lume, inclusiv UE, NATO, Coreea de Sud, India și Israel, iar Thyssenkrupp Marine Systems, parte a celui mai mare producător de oțel din Germania, a făcut vânzări semnificative în America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa și Europa Occidentală.
"Germania ar trebui să înceteze alimentarea războiului", spune extrema dreaptă
Avântul industriei germane de armament a stârnit și reacții critice pe scena politică. Exporturile armamentului german către Israel au fost puse sub semnul întrebării, date fiind abuzurile israeliene asupra drepturilor omului în Gaza. În mai 2025, proaspătul ministru de externe din cabinetul Merz, Johann Wadephul, preciza că: "Germania este deschisă unei analize a exporturilor către Israel, dar livrările de arme vor continua."
Și în legătură cu sprijinul militar pentru Ucraina au apărut controverse, mai ales din partea extremelor politice. Partidul german de stânga radicală BSW a cerut oprirea livrărilor, iar Beatrix Von Storch, liderul adjunct al formațiunii de extremă dreapta AfD, a susținut răspicat că: "Germania ar trebui să înceteze livrările de arme, să înceteze alimentarea războiului."
În pofida criticilor, industria de apărare germană își consolidează poziția în topul exportatorilor mondiali, favorizată de contextul internațional marcat de conflicte, reînarmare și instabilitate.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










