Ultima oră

Cod galben de ceață în Moldova

|
29 minute în urmă

Proceduri și stimulente pentru „amalgamarea voluntară” a localităților

unnamed

Procesul de „amalgamare voluntară”, sintagmă folosită de autorități pentru a descrie comasarea unor localități, va putea fi inițiat prin decizii ale consiliilor locale de nivelul întâi, cu votul majorității consilierilor locali aleși, la propunerea primarului, a unei treimi din numărul consilierilor locali aleși sau a 10 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în localitatea respectivă. Asta prevede un proiect de lege elaborat de Ministerul Finanțelor și aprobat de Guvern.

Potrivit inițiativei, colectarea semnăturilor în sprijinul „amalgamării” are loc în mod similar procedurii de inițiere a referendumului local, prevederile art. 221-225, alineatul (5) din Codul electoral al Republicii Moldova. La examinarea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă, Comisia Electorală Centrală solicită avizul Cancelariei de Stat privind întrunirea condițiilor de bază și a criteriilor prevăzute la pct. 5-7 din prezenta Metodologie, care va fi prezentat în termen de cinci zile de la solicitare.

Comisia Electorală Centrală va emite o notă informativă privind rezultatul verificării listelor de subscripție, aprobată prin hotărâre. Decizia de a iniția un proces de „amalgamare voluntară” sau de a participa la un proces de „amalgamare voluntară” inițiat de consiliile locale se adoptă de consiliul local al fiecărei unități administrativ-teritoriale în parte.

Autoritățile au prevăzut și stimulente financiare pentru localitățile care vor accepta „amalgamarea voluntară”. Acestea pot ajunge până la 800 de mii de lei, dacă numărul populației din localitățile care au acceptat „amalgamarea” este de 50.000 de locuitori.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate