Primim compensații, dar plătim mai mult pentru mărfuri, din cauza scumpirii resurselor energetice

Embed:

În timp ce autoritățile se laudă că identifică „cele mai bune soluții” pentru criza energetică, analiștii atrag atenția că plata banilor în numerar este o alegere proastă. În primul rând, pentru că de compensații beneficiază doar o parte dintre consumatori, iar în al doilea rând creșterea tarifelor provoacă majorarea prețurilor pentru toate mărfurile și serviciile, ceea ce, în definitiv, sărăcește populația. În plus, compensațiile sunt oferite doar pentru un anumit volum de consum.

Potrivit analistului Ion Terguță, pentru a nu lăsa prețurile să crească, Guvernul României a procedat diferit decât cel de la Chișinău. Mai exact, a compensat o parte din diferența de tarif direct către producătorii de resurse energetice, încât creșterile pentru consumatori au fost mai mici și nu au provocat scumpiri în lanț

„Ei au subvenționat energia electrică la producător și România a reușit în felul ăsta să plafoneze inflația la 7%, dacă ne referim la 2-3 ani în urmă. Noi însă am mers pe ideea de compensații și am lăsat inflația liberă și a ajuns la 30%”, a explicat Ion Terguță.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, atenționa, acum mai bine de o lună, că plata compensațiilor în numerar este o decizie periculoasă, deoarece ar putea duce la acumularea datoriilor în sectorul energetic.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI