La scurt timp, Ministerul de Externe de la București a precizat că Ceban va avea interdicție în tot spațiul Schengen - la care țara vecină de peste Prut a aderat cu toate frontierele în urmă cu câteva luni.
Tot miercuri, într-un interviu la un post de televiziune, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a confirmat că decizia, sau "cerința" a aparținut României, nu Uniunii Europene.
Surse de la Bruxelles au spus Europei Libere Moldova că interdicția într-adevăr are ca sursă "numai România" și că a fost surprinzătoare pentru UE, nefiind semnalată în vreun fel, dinainte, de București.
Spre deosebire de Ilan Șor și aliații lui, Ion Ceban nu figurează pe vreo listă de sancțiuni UE și nici nu este cunoscut la Bruxelles ca vreun mare agent de influență rusesc în R. Moldova.
El nici nu a fost implicat într-un conflict deschis cu autoritățile române, fiind unul dintre politicienii moldoveni care au călătorit cel mai mult peste Prut, inclusiv la evenimente culturale de tip "Zilele Chișinăului" într-un oraș sau altul din țara vecină.
Ministra română Țoiu nu a vrut să dea detalii despre motivele interzicerii lui Ceban, iar puterea de la Chișinău nu a comentat-o oficial. Ceban și aliații lui, în schimb, au spus că este vorba de o răzbunare politică din partea guvernării PAS, care a făcut "comandă" la București, ca să ceară așa o pedeapsă, înaintea alegerilor din septembrie.
Citeşte continuarea pe moldova.europalibera.org.