Pregătiți pentru lansarea discuțiilor de aderare cu UE: Moldova și-a stabilit poziția generală pentru conferința interguvernamentală din 25 iunie
Consiliul Uniunii Europene a aprobat cadrul de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova și a confirmat că, marți, 25 iunie, se vor desfășura conferințele interguvernamentale pentru lansarea discuțiilor, a anunțat președinția belgiană a UE.
La rândul său, Guvernul de la Chișinău a aprobat poziția generală de negociere a Republicii Moldova în cadrul primei Conferințe interguvernamentale Moldova - Uniunea Europeană, din 25 iunie, la Luxemburg. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a fost desemnată negociator-șef din partea Republicii Moldova. La rândul său, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea a declarat că țara noastră „a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene”.
Bruxellesul face presiuni ca discuțiile oficiale să înceapă în această lună, pentru a-și manifesta sprijinul față de Ucraina, devastată de război, înainte ca Ungaria să preia președinția blocului comunitar.
Scurtă retrospectivă a drumului spre începerea negocierilor
Ucraina a depus cererea de aderare la UE în 28 februarie 2022, în a cincea zi de la invazia Rusiei. Liderii UE au susținut acordarea statutului de țară candidat pentru Ucraina și Moldova la reuniunea Consiliului European din 23 iunie 2022.
În 14 decembrie 2023, UE a decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Atunci când liderii UE aprobau decizia, prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a abținut de la vot și a părăsit sala. În luna mai a acestui an, Belgia, care deține acum președinția UE, și-a reconfirmat intenția de a organiza o conferință interguvernamentală cu Ucraina în iunie, înainte de începerea președinției ungare.
În 5 iunie, miniștrii de Externe din 12 țări ale UE i-au expediat Belgiei o scrisoare, în care menționează că negocierile cu Ucraina și Moldova privind aderarea la UE ar trebui să înceapă în iunie. Cadrul negocierilor de aderare a fost convenit de către reprezentanții permanenți ai UE.
În 7 iunie, Comisia Europeană a făcut o evaluare pozitivă a progreselor Ucrainei în materie de integrare europeană. Instituția a confirmat că au fost finalizate toate etapele suplimentare de reformă și că sprijină începerea negocierilor de aderare.
Totuși, negocierile durează ani de zile, chiar dacă statele membre dau undă verde, pentru că drumul spre aderare este lung și complex. Croația a fost ultima țară care a aderat la bloc, iar cererea sa a durat 10 ani înainte de a fi acceptată oficial, în 2013.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI