Politico: Țările UE vor primi tot mai dificil bani de la Comisia Europeană
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, intenționează să exercite presiuni asupra țărilor din blocul comunitar, pentru a face reformele economice esențiale, dacă doresc să acceseze suma de 1,2 trilioane de euro în următorii șapte ani. Într-un document neoficial, consultat de Politico, funcționarii din domeniul bugetar ai Comisiei Europene au prezentat obstacolele din ce în ce mai mari prin care vor trebui să treacă țările UE pentru a primi banii în următorul plan bugetar, care se va desfășura între 2028 și 2034.
Ideea principală este că Bruxelles-ul va impune condiții mult mai stricte față de bugetele anterioare. Potrivit textului, aproximativ 530 de programe existente în prezent pentru fiecare țară din UE vor fi reunite într-un singur fond național, care va determina cheltuielile în sectoare care variază de la subvențiile agricole la locuințele sociale.
„Documentul prevede că țările vor trebui să abordeze problema diferenței de gen, pentru a primi bani pentru locuințe sociale sau să promoveze agricultura ecologică, pentru a avea acces la finanțarea agriculturii, o măsură care va stârni probabil disensiuni în rândul agricultorilor care se bazează pe subvențiile UE”, estimează publicația.
Jurnaliștii consideră că, în condițiile în care economia este în declin, iar un război face ravagii la ușa sa, executivul UE se află sub o presiune imensă pentru a-și direcționa investițiile departe de subvențiile neproductive - acordate în mod automat sectoarelor tradiționale precum agricultura - și către noi priorități precum apărarea și formarea noilor campioni industriali paneuropeni.
„Puține lucruri la Bruxelles sunt atât de aprig politice precum discuțiile privind bugetul, însă ideile radicale ale Comisiei pentru următorii șapte ani pregătesc terenul pentru negocieri mai dificile decât de obicei, capitalele europene nedorind să cedeze în fața a ceea ce ele consideră a fi o acaparare a puterii de către Bruxelles”, subliniază Politico.
Țările UE vor trebui să aprobe în unanimitate noul buget înainte de sfârșitul anului 2027.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI