Politico: Al treilea război mondial este deja în desfășurare în Ucraina
Ceea ce a început în februarie 2022 ca cel mai mare război terestru european de la Al Doilea Război Mondial încoace concurează acum pentru titlul de cel mai global conflict de la Războiul Rece încoace, cu zeci de țări implicate direct sau indirect. Constatarea a fost formulată de Politico. Publicația notează că limbile străine vorbite în tranșeele noroioase de pe linia frontului sunt doar un semn al faptului că războiul a căpătat o dimensiune tot mai internațională.
„Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci în limbi regionale, precum bureată și cecenă. Astăzi, trupele de pe ambele părți ale liniei de conflict comunică în spaniolă, nepaleză, hindi, somaleză, sârbă și coreeană”, descriu jurnaliștii europeni.
Un alt element al internaționalizării conflictului este și faptul că pe cerul deasupra câmpului de luptă o dronă iraniană Shahed ar putea fi interceptată de un sistem american de apărare antiaeriană, în timp ce, la sol, artileria de fabricație germană trece prin fața obuzelor nord-coreene.
Ucraina și Rusia se bazează pe ajutorul extern
„După aproape trei ani, chiar și celor mai perseverenți izolaționiști le-ar fi greu să „vândă” războiul drept un „conflict regional” între Rusia și Ucraina”, insistă Politico.
Publicația mai atenționează că acest aspect i-ar putea pecetlui, în cele din urmă soarta, deoarece Ucraina riscă să-și piardă cel mai mare susținător, odată cu ascensiunea în funcția de președinte a lui Donald Trump în Statele Unite, chiar dacă Rusia atrage tot mai mult sprijin din partea celorlalți inamici ai Washingtonului, în special din partea Coreei de Nord.
Astăzi, ambele țări se bazează pe ajutor extern. Ucraina - pentru a rămâne în picioare. Rusia - pentru a-și păstra dominația pe cer și la sol, minimizând în același timp efectul războiului asupra propriei populații.
Cel mai important colac de salvare al Moscovei este China
Pe măsură ce au făcut presiuni asupra lumii, pentru a obține mai multe resurse, ambele părți au formulat mari pretenții ideologice. Ucraina spune că luptă pentru „democrație”, în timp ce Rusia declară că duce o cruciadă împotriva a ceea ce ea numește hegemonia americană și „Occidentul colectiv”.
„Vânzarea de către Moscova a unei „ordini mondiale multipolare”, oricât de vag definită ar fi aceasta, a fost suficient de convingătoare pentru ca Iranul să îi furnizeze drone Shahed, iar Coreea de Nord să îi trimită rachete balistice, milioane de obuze și, mai recent, mii de soldați. Așa-numitul Sud global, de asemenea, a înclinat spre Putin sub umbrela BRICS, un club de țări care, în ciuda diferențelor lor puternice, au găsit un teren comun în ranchiuna lor comună față de un sistem care le-a marginalizat din instituții-cheie precum Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Cel mai important colac de salvare al Moscovei este însă China, care a jucat un rol crucial în susținerea economiei ruse în fața sancțiunilor occidentale, oferind o piață pentru petrolul și îngrășămintele sale și, în același timp, oferindu-i acces la tehnologia atât de necesară, concluzionează Politico.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI