
Partidul Nostru condamnă atacul politic asupra independenței avocaturii din Republica Moldova

Partidul Nostru a transmis un mesaj în care condamnă modificarea legii privind organizarea avocaturii. Reprezentanții formaţiunii consideră aceste acţiuni drept un "atac grav" la adresa independenței justiției și statului de drept din Republica Moldova.
Potrivit mesajului, modificările adoptate de Parlament reprezintă o încercare de a impune control politic asupra profesiei de avocat și de a elimina conducerea actuală a Uniunii Avocaților din Moldova (UAM):
"Modificarea a fost făcută abuziv, fără consultarea breslei avocaților și în pofida apelurilor UAM de a amâna proiectul pentru consultări", transmit reprezentanţii partidului.
De asemenea, aceștia au subliniat că principiul transparenței a fost grav încălcat și că legea adoptată încalcă flagrant principiul independenței avocaților, garantat în toate statele membre ale Uniunii Europene. În acest context, Partidul Nostru a cerut președintelui Maia Sandu să nu promulge "această lege rușinoasă" care ar submina libertatea și autonomia profesiei de avocat:
"Ne declarăm solidari cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova, care a anunțat grevă generală în perioada 15–25 iulie.Avocații trebuie să fie independenți și să apere legea — nu să fie transformați în instrumente politice", se mai arată în mesajul Partidului Nostru.
Precizăm că Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UAM) a anunțat declanșarea unei greve generale între 15 și 25 iulie 2025, în semn de protest față de modificările legislative.
Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Consiliului UAM, desfășurată pe 11 iulie 2025.
Președintele UAM, Dorin Popescu, a subliniat că modificările au fost incluse pe ordinea de zi a Parlamentului fără consultări publice și fără implicarea Uniunii Avocaților. Printre modificările contestate se numără interzicerea perceperii taxelor pentru examinarea plângerilor de către Comisia pentru Etică și Disciplină, ceea ce ar pune în pericol independența financiară a instituției, și modificarea componenței comisiilor Uniunii Avocaților, prin includerea unor membri desemnați de Ministerul Justiției.