Oxfam: Umbra oligarhiei planează asupra Adunării Generale a ONU
În timp ce politicienii din toată lumea vorbesc despre prosperitate, egalitate de șanse și solidaritate, discrepanța dintre bogați și săraci crește vertiginos la nivel mondial, iar umbra oligarhiei globale planează asupra Adunării Generale a ONU din acest an. Avertizarea vine din partea rețelei de organizații neguvernamentale Oxfam. Ultimul raport al acesteia arată că 1% dintre cei mai bogați oameni din lume dețin averi mai mari decât a 95% din omenire.
Mai mult de 33 la sută din cele mai mari 50 de corporații din lume, cu o capitalizare de 13,3 trilioane de dolari, sunt conduse de un miliardar sau au ca acționar principal un miliardar. Deși găzduiesc 79% din populația lumii, țările din sudul global dețin doar 31% din bogăția globală.
În ultimul deceniu, averea celor mai bogați 1% din populație a crescut cu peste 40 de trilioane de dolari
Pentru a opri creșterea discrepanței dintre bogați și săraci, Oxfam îndeamnă guvernele la acțiuni multilaterale, pentru a promova un nou cadru de impozitare. Raportul „Multilateralismul într-o eră a oligarhiei globale” avertizează că ultrabogații lumii și megacorporațiile, care alimentează inegalitatea în interiorul țărilor și între acestea, subminează eforturile globale de a răspunde provocărilor critice, precum criza climaterică, sărăcia și inegalitatea.
„Umbra oligarhiei globale planează asupra Adunării Generale a ONU din acest an. Cei foarte bogați și megacorporațiile pe care le controlează modelează regulile globale, pentru a le servi interesele în detrimentul oamenilor de pretutindeni. Iconicul podium al ONU se simte din ce în ce mai diminuat într-o lume în care miliardarii sunt cei care iau deciziile”, a declarat directorul executiv al Oxfam International, Amitabh Behar.
Precedentul raport al organizației arăta că, în ultimul deceniu, averea celor mai bogați 1% din populație a crescut cu peste 40 de trilioane de dolari, în timp ce impozitele pentru bogați au atins cele mai mici cote din istorie.
Cei mai bogați 1% din populație dețin 43% din toate activele financiare globale. Două corporații controlează 40% din piața globală a semințelor. Cei „trei rechini”, administratori de active din SUA -BlackRock, State Street și Vanguard- dețin active de 20 de trilioane de dolari, aproape 25% din toate activele de investiții din lume.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI