
Oana Ţoiu: Interdicția lui Ceban în Schengen se bazează pe "legături complicate cu Rusia". Răspunsul primarului
Ministrul Afacerilor Externe, Oana Ţoiu, a afirmat, joi, că decizia de interdicţie de intrare în România luată în cazul primarului Chişinăului Ion Ceban a avut în vedere faptul că de mai multă vreme sunt documentate "legături complicate" ale acestuia cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse.
Ea a menţionat, pentru RFI, că decizia prin care Ion Ceban şi încă doi cetăţeni din Republica Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul României a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională:
"În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetăţeni, care sunt şi cetăţeni români, şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Este o decizie care a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spaţiului Schengen", a declarat Oana Ţoiu.
Ea a subliniat că măsura nu a fost stabilită în mod direct de MAE, deoarece o astfel de hotărâre sau monitorizare nu ţin de competenţa ministerului:
"Nu este o măsură pe care a luat-o Ministerul Afacerilor Externe direct, pentru că nu ţine de competenţa noastră acest tip de monitorizare şi acest tip de decizie pe siguranţa naţională. Este o decizie care este pornită din aceste raţiuni de siguranţă naţională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces şi pentru noi este foarte important, atât cât ţine de noi şi de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influenţă şi de prezenţă pe teritoriul nostru", a explicat Ţoiu.
În replică, Ion Ceban a respins acuzațiile, catalogând măsura drept una "selectivă" și "politică". El susține că nu i-au fost prezentate dovezi care să justifice interdicția și că momentul aplicării acesteia, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, ridică semne de întrebare:
"Condamn expunerea doamnei Țoiu. Sunt câteva teze pe care le-a lansat dumneaei: prima, că ar fi fost documentate unele legături complicate cu reprezentanți ai Federației Ruse – acest tip de legături complicate nu există, ei cunosc acest lucru. Ca dovadă a faptului: există oameni, politicieni, atât în Republica Moldova, România, cât și în statele UE, care nu neapărat au legături „complicate”, dar au legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Asta e prima teză în baza căreia afirm că este o comandă politică.
Teza 2 ține de pasarea responsabilităților de la o instituție la alta: că nu Ministerul de Externe, ar fi fost altă instituție – care instituție nu cunoaștem și nici dovada acestor probe nu există la momentul de față. După aceste zile multe, nu mi-a fost prezentată vreo dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există", a spus primarul.
Ceban a acuzat, din nou, o posibilă "complicitate" între USR – partid din care provine Oana Țoiu – și PAS, partidul de guvernământ din Republica Moldova:
"Ceea ce este poate cel mai important: că acest lucru se întâmplă exact în perioada electorală. Deci, suntem în plină perioadă electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, iar orice tip de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii ale oamenilor care vor merge să-și expună votul. Aici este cea mai gravă situație – trebuie să fie extrapolată, practic, asta se dă de înțeles: experiența României în cazul Republicii Moldova. Și de aici deduc această teză despre complicitatea USR-ului, exponentă a căruia este doamna ministru, și PAS-ului, prin influența de aici, de acasă", a spus el.
Precizăm că în 14 iulie, președintele României, Nicușor Dan, a declarat într-o conferință de presă că interdicția de 5 ani aplicată lui Ion Ceban este rezultatul unei evaluări de securitate națională. El a menționat că, deși subiectul nu a fost discutat direct în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), există mecanisme legale care permit statului român să ia măsuri în fața unor riscuri identificate.