NATO a calculat pagubele produse mediului de invazia rusă în Ucraina

NATO

NATO a calculat pagubele asupra climei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit unui raport al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, prejudiciile aduse mediului de războiul din Ucraina se ridică la 32 de miliarde de dolari. 

Mai exact, raportul examinează impactul schimbărilor climatice asupra fiecărui domeniu operațional al NATO: terestru, maritim, aerian, spațial și cibernetic, precum și asupra misiunilor și operațiunilor Alianței, conform planului de acțiune adoptat de liderii NATO la Summitul de la Bruxelles din 2021.

În document se subliniează că, „pe lângă suferința umană, invazia a avut efecte devastatoare asupra climei și mediului, cu consecințe de amploare în toată Ucraina și dincolo de hotarele acesteia”.

Deși estimările variază, analiștii susțin că până la 175 de milioane de tone de dioxid de carbon au fost emise în atmosferă în primii doi ani de la invazie. În plus, incendiile forestiere cauzate de atacurile asupra depozitelor petroliere și alte activități distrugătoare au dus la poluarea solului și a vegetației.

În raport se mai menționează că restricțiile aeriene impuse de Ucraina și Rusia au dus la creșterea emisiile de carbon, deoarece aeronavele civile au zburat pe rute mai lungi și mai mai puțin eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Totodată, studiul relevă faptul că redresarea postconflict a Ucrainei va presupune reconstrucția infrastructurii critice, a locuințelor, a edificiilor publice și a clădirilor industriale, pentru care vor fi necesare cantități uriașe de beton și ciment, care „poate provoca o cantitate substanțială de emisii suplimentare”.

Raportul reflectă angajamentul NATO de a crește gradul de conștientizare în rândul aliaților față de impactul schimbărilor climatice asupra securității acestora.

Citeşte şi..

Vezi toate