
Moțiunea de cenzură împotriva șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost respinsă
Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, depusă de europarlamentarul român Gheorghe Piperea (AUR), a fost respinsă joi, 10 iulie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Din totalul celor 553 de eurodeputați prezenți, 360 au votat împotrivă, 175 pentru, iar 18 s-au abținut. Votul a avut loc prin apel nominal.
Pentru adoptarea moțiunii ar fi fost necesară o majoritate de două treimi din voturile exprimate, care să reprezinte și majoritatea membrilor Parlamentului European – un prag care nu a fost atins.
Chiar dacă a fost respinsă, inițiativa lui Gheorghe Piperea a înregistrat un număr mai mare de voturi favorabile decât ultima moțiune de cenzură depusă în PE, în noiembrie 2014, împotriva Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker. Aceasta din urmă a primit doar 101 voturi pentru.
Moțiunea îl viza pe executivul condus de Ursula von der Leyen și îl acuza de lipsă de transparență în cazul negocierilor pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID. În motivare era invocat faptul că CE a refuzat accesul la schimbul de mesaje text dintre von der Leyen și CEO-ul Pfizer, deși Curtea de Justiție a UE a decis că acestea trebuiau publicate.
Totodată, eurodeputatul român a acuzat Comisia de utilizare abuzivă a Actului pentru servicii digitale (DSA) pentru a influența alegeri în state membre, inclusiv România și Germania, subminând astfel suveranitatea națională și procesele democratice.
Un alt punct controversat a fost folosirea articolului 122 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene pentru crearea regulamentului SAFE, destinat finanțării investițiilor în apărare în valoare de 150 de miliarde de euro. Piperea a considerat că această decizie distorsionează scopul real al articolului, rezervat crizelor economice.
Cu toate acestea, sprijinul pentru Ursula von der Leyen rămâne solid în Parlamentul European. Ea a fost realesă președintă a Comisiei Europene pe 18 iulie 2024 cu 401 de voturi pentru, iar noua Comisie a fost validată în plen pe 27 noiembrie 2024 cu 370 de voturi favorabile.