Moldova arde! Într-o singură zi, incendiile au pârjolit iarba și păduri pe o suprafață de peste 120 de hectare

photo_2024-07-16_10-09-15

Pompierii au fost chemați la stingerea a 34 de incendii de vegetație, pe parcursul ultimelor 24 de ore. Focul a mistuit iarba şi păduri pe o suprafața de peste 120 de hectare. Intervențiile au avut loc în raioanele Cahul, Сimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Ștefan Vodă și Florești.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cele mai mari prejudicii în urma incendiilor au fost provocate la Cahul, unde au fost implicați 51 de salvatori cu 15 autospeciale. Incendiul a izbucnit la ora 14:00 și a fost lichidat abia la ora 19:27. Din cele 150 de hectare de pădure au fost mistuite aproape 10 hectare. Victime nu au fost raportate.

În localitatea Trifeștii Noi din raionul Cahul, pompierii au stins focul de pe o suprafață de patru hectare de vegetație uscată și fâșâie forestieră.

Alte 80 de hectare de vegetație uscată au fost cuprinse de flăcări în localitatea Lunga, raionul Florești. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:34. Focul s-a răspândit cu repeziciune spre teritoriul aeroportului Mărculești. Pentru stingerea incendiului au intervenit opt echipe de pompieri, angajații forțelor armate cu o autospecială, forțe și mijloace ale agentului economic. Focul a fost stins la ora 20:38.40 de hectare din cele 80, care au fost cuprinse de flăcări, se află pe teritoriul aeroportului.

Conform avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pericol excepțional de incendiu - clasa V -, cu caracter natural, se va menține până în 22 iulie, din cauza temperaturilor ridicate și lipsei precipitaților.

În context, IGSU avertizează repetat populația despre riscul producerii incendiilor de vegetație. Izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului, sectorului locativ și poate prezenta risc pentru sănătatea și viața oamenilor. De aceea, pompierii îndeamnă populația să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, miriștii sau gunoiului menajer, pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor.

Adulții sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul. În situații de risc, apelați la Serviciul 112.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate