„Metalferos”, căreia Guvernul Recean vrea să-i ofere statutul de monopolist, a înregistrat anul trecut cel mai prost rezultat din ultimul deceniu. Vezi cu cât i-au scăzut vânzările

scrapmetals

Compania „Metalferos”, în care statul deține mai mult de 78 la sută din acțiuni, a raportat pentru anul trecut vânzări de 139 de milioane 874 de mii de lei. Asta înseamnă cu 36 la sută mai puțin față de anul 2022, când a înregistrat venituri de 216 milioane 963 de mii de lei. Acesta este cel mai prost rezultat din ultimul deceniu.

De asemenea, actele privind situațiile financiare arată că soldul de numerar al „Metalferos” a scăzut, pe parcursul anului trecut, cu aproape 30 de milioane de lei, de la aproape 89 de milioane de lei la 59 de milioane de lei.

De-a lungul anilor, compania a fost implicată în numeroase scandaluri privind schemele de evaziune fiscală și spălare de bani. Niciodată însă acestea nu au fost elucidate. Compania a avut și diferite statute. De exemplu, în 2002, a devenit monopolist pe piața metalelor uzate, calitate pe care a păstrat-o până în 2019 când premierul de pe atunci, Maia Sandu, a decis să anuleze acest monopol, ceea ce s-a și întâmplat din 2020. De curând, Guvernul Recean a lansat o inițiativă privind reintroducerea pentru „Metalferos” a monopolului fiscal. Responsabil de această schimbare este Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, condus de Dumitru Alaiba. Instituția justifică atribuirea statutului de monopol prin faptul că firmele de pe această piață preferă să importe și să reexporte fier vechi, în loc să îl colecteze pe cel local. Această tendință s-a accentuat în 2023, când diferența dintre importuri și exporturi a fost de 5.000 de tone, explică MDED.

Companiile mici și-au exprimat revolta față de intenția autorităților de a-i reatribui „Metalferos” dreptul de monopol, care să stabilească prețurile. Acestea au declarat că asta ar putea provoca noi scheme de corupție, spălare de bani și abuz de putere.

Anul trecut, autoritățile au operat o serie de modificări fiscale pe piața fierului uzat. Între altele, a fost instituită TVA de 20% la vânzarea fierului vechi, ceea ce, potrivit micilor companii, nu se practică în majoritatea țărilor Uniunii Europene. De asemenea, din 1 ianuarie 2024, întreprinderile au fost obligate să plătească impozit pe venit de 7%.

„Aceste reglementări au dus la o scădere a veniturilor la bugetul de stat, contrar așteptărilor inițiale. În 2022, firmele implicate în colectarea fierului vechi au contribuit cu 270 de milioane de lei la trezoreria statului, în timp ce în 2023, după introducerea TVA-ului, contribuțiile au scăzut la 240 de milioane de lei”, au atenționat companiile din asociația „Metal”.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI