Marea Britanie și Uniunea Europeană au renunțat la planurile de a trimite trupe în Ucraina

524110406-1024x683

Marea Britanie și Europa au abandonat planurile de a trimite mii de soldați în Ucraina, deoarece încercările lui Donald Trump de a negocia încetarea războiului au eșuat, potrivit informațiilor obținute de The Telegraph.

"Coaliția celor dispuși" își va concentra discuțiile viitoare pe susținerea Kievului într-un război de uzură împotriva forțelor invadatoare ruse, într-o aparentă relaxare a planurilor. Grupul, înființat în grabă de Sir Keir Starmer și Emmanuel Macron la începutul acestui an, a fost creat pentru a organiza o forță terestră condusă de Europa care să supravegheze orice încetare a focului între Ucraina și Rusia, transmite Digi24.

La o reuniune convocată pentru a coincide cu vizita de stat a președintelui francez în Marea Britanie, zeci de lideri mondiali vor discuta în schimb planuri de intensificare a aprovizionării cu muniție și de stimulare a industriei de apărare interne a Ucrainei.

Reconstrucția producției energetice a Ucrainei și reconstrucția postbelică a orașelor sale devastate de război vor fi, de asemenea, discutate, potrivit unui proiect de agendă comunicat ziarului The Telegraph. Decizia de a schimba abordarea grupului vine după luni de încercări eșuate ale președintelui american de a-l convinge pe Vladimir Putin să semneze un armistițiu.

O sursă diplomatică a declarat pentru The Telegraph că, având în vedere că strategia lui Trump nu a dat încă rezultate, armistițiul este încă prea îndepărtat pentru a discuta despre modul în care poate fi asigurat. "Ceea ce avem nevoie acum este să continuăm să furnizăm arme Ucrainei, astfel încât să se poată apăra și, în același timp, să continuăm să exercităm presiuni asupra Rusiei pentru a începe negocieri serioase", a declarat sursa citată. Europenii speră că, demonstrând sprijinul față de Ucraina, îl vor convinge pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

Trump pare să își fi schimbat părerea

Trump pare să fi avut o schimbare de opinie după ce a semnalat că nu este "mulțumit" de Putin pentru că a ignorat cererile sale de încetare a focului. Președintele SUA a declarat că va trimite mai multe "arme defensive" la Kiev, revenind asupra deciziei luate cu câteva zile înainte de a suspenda livrările. Trump a declarat însă că va ajuta la finanțarea sistemelor de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina, după ce s-a arătat indignat de atacurile cu drone și rachete ale Rusiei asupra orașelor ucrainene. Săptămâna trecută, Pentagonul a suspendat livrările de arme, inclusiv rachete sol-aer și obuze de artilerie, în cadrul unei revizuiri a stocurilor sale.

Discuțiile de joi, prin videoconferință, vor fi prima reuniune a "Coaliției celor dispuși" din martie. Volodimir Zelenski este așteptat să se alăture apelului din Roma, unde participă la Conferința anuală pentru redresarea Ucrainei. Decizia de a încheia practic discuțiile privind desfășurarea de trupe sub conducere europeană va fi o lovitură pentru președintele ucrainean, care a cerut garanții solide de securitate din partea aliaților săi.