Maia Sandu: Procesul de vetting a judecătorilor și procurorilor trebuie să fie finalizat în anul 2025
Chiar dacă sistemul opune rezistență, vetting-ul procurorilor și judecătorilor va continua, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru NordNews.
”Rezistența la reformă este mare. Rezistența nu este la minister, ci este în rândul judecătorilor și procurorilor care nu vor să se desprindă de sistemul vechi, în care unii dintre ei făceau orice își doreau, strângeau bani ilegal, prin abuzuri. Acești oameni încearcă să discrediteze reforma, să discrediteze guvernarea, în speranța că va veni altă lume la putere și-i va lăsa să facă ce au făcut timp de 30 de ani. Noi mergem înainte, chiar dacă cu viteză mult mai mică decât ne-am fi dorit. Nu există altă cale. Recunoaștem că această reformă este tergiversată, dar nu am auzit de la nimeni o alternativă”, a spus Sandu.
Șefa statului spune că procesul de vetting trebuie să fie finalizat în anul 2025, când vor fi resimțite primele efecte ale evaluării externe. Totodată, Sandu declară că în raport cu puterea judecătorească își onorează obligațiile prevăzute în Constituție, numind judecători la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
„Eu am rolul de a numi judecători la recomandarea Consiliului Superior al Magistraturii. În modul cel mai transparent mi-am spus punctul de vedere atunci când pe masa mea au ajuns nume de oameni în raport cu care am avut semne de întrebare. Acele dosare le-am întors la CSM, dacă CSM decide că acești oameni merită să rămână în sistem eu sunt obligată, după lege, să semnez decretele. Toată discuția mea cu judecătorii este publică, transparentă. Nu promovez pe nimeni și nu am nimic împotriva cuiva”, a mai spus președintele.