Liderii europeni se adună la Kiev, la tei ani de la declanșare războiului în Ucraina

Embed:

Luni, 24 februarie 2025, sunt trei ani de când Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina. Războiul, pe care Kremlinul l-a numit tot timpul o „operațiune militară specială de denazificare și demilitarizare” a statului vecin care refuză să i se subordoneze, se întinde pe sute de kilometri de linii de front, a devastat zone vaste din țară, a ucis zeci de mii de oameni și a strămutat alte milioane de persoane.

În această dimineață mai mulți lideri europeni au venit la Kiev. Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sunt printre primii lideri sosiți în capitala ucraineană. Aceștia au fost întâmpinați de către Andrei Ermak, șeful biroului președintelui ucrainean.

La Kiev a venit și premierul Canadei, Justin Trudeau, președinții Lituaniei și Letoniei, Gitanas Nausėda și Edgars Rinkēvičs, precum și premierii Estoniei și Spaniei. Întâlnirea liderilor din cele 13 țări are ca scop reafirmarea sprijinului politic și militar pentru Ucraina în fața agresiunii ruse.

Trei ani de rezistență

În urmă cu trei ani, când trupele rusești au intrat în Ucraina, și-au adus uniformele de paradă cu ele în drumul spre Kiev. Președintele Vladimir Putin se aștepta la o victorie rapidă, amintește Associated Press.

Ceea ce Putin a numit „operațiune militară specială” s-a transformat în cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial. Zeci de mii de oameni au fost uciși, orașe întregi au fost reduse la ruine fumegânde, milioane de ucraineni au devenit refugiați, iar Rusia a fost izolată de Occident, transmite Hotnews.ro.

Putin a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, după ce a cerut ca NATO să renunțe la aderarea Ucrainei și să retragă trupele alianței de pe flancul estic al NATO, acțiuni respinse de Occident.

Liderul rus a motivat că mișcarea sa a fost necesară pentru a proteja interesele de securitate ale Rusiei și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Kievul și aliații săi au denunțat mișcarea sa ca fiind un act de agresiune neprovocat. Ucrainenii au văzut-o ca pe o încercare a Moscovei de a le distruge suveranitatea și identitatea națională.

Cum a evoluat situația pe front 

Trupele rusești au ajuns la periferia Kievului la începutul invaziei, dar s-au retras o lună mai târziu, din cauza pierderilor grele și a atacurilor Ucrainei asupra liniilor de aprovizionare. Alte eșecuri umilitoare au avut loc în septembrie și octombrie 2022, când o contraofensivă ucraineană a forțat Rusia să se retragă din mari părți ale regiunii Harkov din nord-est și ale regiunii Herson din sud.

Situația pe front s-a schimbat în 2023, când o contraofensivă ucraineană în sud nu a reușit să taie ruta terestră a Rusiei către peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal de la Kiev în 2014.

Rusia a preluat inițiativa de luptă anul trecut cu ofensivă de-a lungul frontului de 1.000 de kilometri, obținând câștiguri lente, dar persistente.

De asemenea, Moscova a bombardat infrastructura ucraineană cu valuri de rachete și drone, distrugând o mare parte din capacitatea sa de generare a energiei electrice.

Ucraina a ripostat în august 2024 cu o incursiune în regiunea rusă Kursk, pentru a încerca să distragă forțele Moscovei din est și să obțină mai multă influență în cadrul unor potențiale negocieri de pace. Ucraina deține încă o parte din aceste teritorii, dar resursele sale limitate sunt întinse, ceea ce face dificilă apărarea lor.

Armata rusă ocupă acum aproape 20% din teritoriul Ucrainei și continuă ofensiva în est, în încercarea de a ocupa întreg Donbasul. Rusia revendică regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson drept parte din teritoriul său, deși nu le-a ocupat în întregime.